W takie mroźne dni jak te, które ostatnio u nas zagościły super sprawdzi się pyszne, rozgrzewające, orientalne danie jednogarnkowe.
Aha i przygotowałam ten pyszny obiad z mrożonych warzyw, co bardzo usprawniło przygotowanie 🙂
Składniki (4 porcje):
- 60 dag piersi z kurczaka pokrojonych w cienkie plasterki
- 30 dag mrożonych fasolek szparagowych
- 30 dag mrożonego kalafiora
- 40 dag mrożonej włoszczyzny
- 2 łyżki miodu
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 szczypty cynamonu
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 2 łyżeczki suszonej cebuli
- 1 łyżeczka curry
- 3 cm korzenia świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach
- sok z połowy limonki
- pół łyżeczki soli
- szklanka kaszy bulgur
- szczypiorek
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub ryżowej
Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy razem z solą wymieszaj w jednej miseczce. Kurczaka smaż przez 5 minut na niewielkiej ilości oleju, po tym czasie do kurczaka dodaj kaszę bulgur, imibr oraz połowę przypraw. Wszystko smaż na patelni przez 2 minuty a następnie dodaj 2 szklanki wody i gotuj przez około 7 minut. W tym czasie w drugim garnku umieść kalafior i fasolkę, zalej 300 ml wody i gotuj pod przykryciem przez 6 minut. Po tym czasie do kalafiora i fasolki dodaj mrożoną włoszczyznę i gotuj jeszcze 3 minuty. Kaszę bulgur z kurczakiem przełóż do warzyw, dodaj pozostałe przyprawy, sos sojowy, sok z limonki, miód oraz ok. 300 ml wody. Gotuj całość krótką chwilę. W miseczce wymieszaj mąkę z 100 ml wody a następnie wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami i gotuj jeszcze całość 2 minut.
Przed podaniem, posyp każdą porcję pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!