Delikatny dorsz w sosie pomidorowo-kokosowym

 

Chciałabym polecić Ci dziś bardzo pyszne i delikatne danie… połączenie dorsza i mleczka kokosowego z pomidorami smakuje wyjątkowo a jednocześnie jest bardzo lekkim daniem. Pomimo tego, że jestem w remisji i moje jelita są w całkiem dobrej formie, bardzo lubię takie subtelne dania również w tym okresie. Myślę, że będzie idealnym i pełnowartościowym posiłkiem także w zaostrzeniu (jeśli oczywiście poszczególne produkty nie powodują w Twoim przypadku dolegliwości, bo pomimo tego, że jest to bardzo łagodny posiłek, to wiem, że nie każdy organizm toleruje dobrze produkty, które u innych są w codziennym jadłospisie). W każdym razie mam nadzieję, że jednak w tym daniu są produkty żyjące w zgodzie z Twoim układem pokarmowym 🙂 i dorsz w sosie pomidorowo-kokosowym znajdzie się na Twojej liście potraw planowanych do ugotowania w najbliższym czasie 🙂

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 80 dag fileta z dorsza
  • 2 bataty (obrane i pokrojone w kostkę)
  • 3 marchewki (obrane i pokrojone w kostkę)
  • 1 puszka mleczka kokosowego (przy wyborze, zwróć uwagę na skład – nie powinno mieć w sobie zbędnych składników, idealne będzie takie zawierające miąższ z kokosa – ok. 80% i wodę)
  • 500 ml przecieru pomidorowego (też bez zbędnych dodatkowych składników)
  • sól
  • opcjonalnie: łyżeczka słodkiej papryki i kilka listków świeżej bazylii, jeśli dobrze je tolerujesz

 

Przygotowanie:

W garnku podgrzej mleczko kokosowe (najlepiej wykorzystaj tylko gęstą zawartość –  łatwo oddzielisz ją od wody jeśli użyjesz mleczka prosto z lodówki) i przecier pomidorowy z dodatkiem 3/4 łyżeczki soli i słodką papryką. Doprowadź całość do wrzenia i dodaj pokrojone w kostkę bataty i marchewkę. Całość gotuj ok. 5 minut. W naczyniu żaroodpornym ułóż pokrojonego na porcje dorsza i zalej przygotowanym sosem pomidorowo-kokosowym z warzywami. Dodatkowo dodaj listki bazylii.

Danie, w przykrytym naczyniu żaroodpornym wstaw do piekarnika, rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 30-35 minut.

 

 

PS: Jeśli chcesz, możesz również dodać do sosu ryż, który ugotujesz razem z pozostałymi składnikami w jednym naczyniu. Wówczas możesz  zrobić sos na bazie całej zawartości puszki mleczka kokosowego, bez odlewania płynnej części. Piecz wtedy całość ok. 40 minut.

 

Życzę smacznego!