Sos holenderski – idealny dodatek do ryby i szparagów

  Na temat sosu holenderskiego krążą przeróżne legendy. Jedna z nich jest o tym, że jest trudny w przygotowaniu i nie zawsze wychodzi. Prawda jest taka, że przygotowując sos holenderski należy poświęcić mu uwagę i przygotowywać go bez pośpiechu i z odpowiednią precyzją. Przygotowanie sosu nie zajmuje dużo czasu, bo ok. 10 minut :) Sos holenderski jest idealnym dodatkiem do szparagów, w różnej postać jajek a także ryb. Dlatego u mnie zagościł w towarz...

Pizza na grubym cieście

  Ta pizza zawsze kojarzyć będzie mi się z dzieciństwem. Pizza na grubym cieście o jakiej pewnie włosi nie słyszeli a co dopiero próbowali. Mogą nam pozazdrościć tych smaków ;)  Myślę, że nie tylko w moim domu w latach '90 gościła na stole tego typu pizza na grubym, drożdżowym cieście. U mnie zawsze jeszcze obficie polana sosem pomidorowym z zielonym groszkiem, pieczarkami i cebulką. Postanowiłam, że muszę się z Tobą podzielić tym przepisem z mojego ...

Wielkanocny Kisz

  Dlaczego ten quiche (kisz) świetnie sprawdzi się podczas Wielkanocnego obiadu? Ponieważ jest przepełniony smakiem i zapachem chrzanu... a chrzan niezmiennie kojarzy mi się z potrawami przygotowywanymi na Święta Wielkiejnocy. Zawsze jest w Święconce, dodawany do żurku, roladek z białym serem i wędzonym łososiem no i do niezastąpionej ćwikły. A i jeszcze zapomniałam dodać o pysznym maślanym spodzie kisz :) Jeśli nie masz jeszcze pomysłu co przygotować na ...

Zakwas na żurek

  Niebawem Święta Wielkanocne. W tym czasie u mnie, jak pewnie w większości polskich domów na świątecznym stole główną rolę gra żurek wielkanocny. Najważniejszym składnikiem żurku jest oczywiście zakwas. Zachęcam do zrobienia go samodzielnie w domu, ponieważ przygotowanie go zajmuje kilka minut a radość i satysfakcja ze zrobienia żurku od postaw samodzielnie i niepowtarzalny smak są bezcenne :)     Składniki: - 200 g mąki żytniej ...

Odżywczy bulion kolagenowy z pulpecikami cielęcymi i galuszkami

  Odżywczy rosół gotowany na kościach jest posiłkiem o właściwościach leczniczych. Gotowany wiele godzin na wolnym ogniu bulion kolagenowy ma właściwości prozdrowotne i odżywcze. Dlaczego?   Jest źródłem biodostępnego kolagenu, który korzystnie wpływa na naszą tkankę łączną. Kolagen jest białkiem strukturalnym, które wzmacnia i strukturyzuje nasz ciało. Po 20. roku życia organizm ludzki produkuje co raz mniej kolagenu, poza tym choroby ...

Sałatka z kozim serem

  Sałatka z kozim serem to idealny pomysł na pyszny obiad. Natomiast pamiętaj proszę, że nie jest to posiłek właściwy podczas problemów z jelitami, w okresie zaostrzenia choroby.   Składniki (4 porcje): - 100 g rukoli - 300 g miękkiego, dojrzewającego sera z pasteryzowanego mleka koziego (rolada) - 80 g kaszy kuskus - 3 ugotowane w mundurkach buraki - 40 g rodzynek jumbo - 200 g pomidorków koktajlowych   Sos vinegrette: - 80 ...

Domowy i lekki paprykarz

  Domowy paprykarz to super pomysł, przede wszystkim dlatego, że jest smaczny i wiemy co jest w środku ;), jest leciutki i myślę, że nawet w zaostrzeniu choroby może się sprawdzić jako pomysł na śniadanie lub kolację - pyszna pasta do tolerowanego przez nas pieczywka :) Składniki: -  3 średnie marchewki - 1 korzeń pietruszki - 1/4 bulwy selera - 4 gałązki selera naciowego - 500 g przecieru pomidorowego (pamiętaj, żeby wybierać przecier bez ...

Kasztanowe krokieciki

  Nie jedna osoba pewnie pomyśli, że oszalałam. Jak to? Naleśniki z mąki kasztanowej z mięsnym nadzieniem? Przecież naleśniki z mąki kasztanowej są słodkie. Ale mi to w zupełności nie przeszkadza. Bo kto nie lubi chociażby drożdżowych, lekko słodkich pasztecików z wytrawnym farszem? Ja uwielbiam takie połączenia ? Poza tym można „upiec dwie pieczenie na jednym ogniu”. Wykorzystać mięso, warzywa i sam rosół np. z niedzielnego rosołku ? I mieć rosół ...

Chałwowa jaglanka

  JAGLANKA - przyznam się, że kilka lat temu miałam z nią problem. Nie przepadałam za nią. Ale znalazłam na nią sposób, musi być płynna, zimna, słodziutka i w dobrym towarzystwie. Teraz jest moim jednym z ulubionych śniadań, w kategorii słodkie śniadania :) Poniżej zdradzam Ci sekret na pyszną jaglankę. Składniki (4 porcje): - 200 g kaszy jaglanej - 900 ml napoju kokosowego w kartonie - mleko kokosowe (wybieraj tylko te z dobrym składem, nie powinny ...

Dorsz w sosie szafranowym z makaronem orzo

  Polecam dorsza w sosie szafranowym bardzo gorąco z kilku powodów ? Po pierwsze robi się go w mig. Po drugie jest to przepyszne i oryginalne danie. To, że jest bardzo lekkie nie muszę dodawać :) Aha i zapomniałam o najważniejszym… szafran sprawia, że danie jest wyjątkowe i odrobinę luksusowe ? W sam raz na uroczysty obiad. Idealny dodatek będą stanowić szparagi ?   Składniki na 4 porcje: - 80 dag polędwicy z dorsza - 1 puszka mleczka ...