Sos holenderski – idealny dodatek do ryby i szparagów
Na temat sosu holenderskiego krążą przeróżne legendy. Jedna z nich jest o tym, że jest trudny w przygotowaniu i nie zawsze wychodzi. Prawda jest taka, że przygotowując sos holenderski należy poświęcić mu uwagę i przygotowywać go bez pośpiechu i z odpowiednią precyzją. Przygotowanie sosu nie zajmuje dużo czasu, bo ok. 10 minut :)
Sos holenderski jest idealnym dodatkiem do szparagów, w różnej postać jajek a także ryb.
Dlatego u mnie zagościł w towarz...
Pizza na grubym cieście
Ta pizza zawsze kojarzyć będzie mi się z dzieciństwem. Pizza na grubym cieście o jakiej pewnie włosi nie słyszeli a co dopiero próbowali. Mogą nam pozazdrościć tych smaków ;) Myślę, że nie tylko w moim domu w latach '90 gościła na stole tego typu pizza na grubym, drożdżowym cieście. U mnie zawsze jeszcze obficie polana sosem pomidorowym z zielonym groszkiem, pieczarkami i cebulką.
Postanowiłam, że muszę się z Tobą podzielić tym przepisem z mojego ...
Wielkanocny Kisz
Dlaczego ten quiche (kisz) świetnie sprawdzi się podczas Wielkanocnego obiadu? Ponieważ jest przepełniony smakiem i zapachem chrzanu... a chrzan niezmiennie kojarzy mi się z potrawami przygotowywanymi na Święta Wielkiejnocy. Zawsze jest w Święconce, dodawany do żurku, roladek z białym serem i wędzonym łososiem no i do niezastąpionej ćwikły. A i jeszcze zapomniałam dodać o pysznym maślanym spodzie kisz :)
Jeśli nie masz jeszcze pomysłu co przygotować na ...
Zakwas na żurek
Niebawem Święta Wielkanocne. W tym czasie u mnie, jak pewnie w większości polskich domów na świątecznym stole główną rolę gra żurek wielkanocny.
Najważniejszym składnikiem żurku jest oczywiście zakwas. Zachęcam do zrobienia go samodzielnie w domu, ponieważ przygotowanie go zajmuje kilka minut a radość i satysfakcja ze zrobienia żurku od postaw samodzielnie i niepowtarzalny smak są bezcenne :)
Składniki:
- 200 g mąki żytniej ...
Odżywczy bulion kolagenowy z pulpecikami cielęcymi i galuszkami
Odżywczy rosół gotowany na kościach jest posiłkiem o właściwościach leczniczych. Gotowany wiele godzin na wolnym ogniu bulion kolagenowy ma właściwości prozdrowotne i odżywcze. Dlaczego?
Jest źródłem biodostępnego kolagenu, który korzystnie wpływa na naszą tkankę łączną. Kolagen jest białkiem strukturalnym, które wzmacnia i strukturyzuje nasz ciało. Po 20. roku życia organizm ludzki produkuje co raz mniej kolagenu, poza tym choroby ...
Sałatka z kozim serem
Sałatka z kozim serem to idealny pomysł na pyszny obiad.
Natomiast pamiętaj proszę, że nie jest to posiłek właściwy podczas problemów z jelitami, w okresie zaostrzenia choroby.
Składniki (4 porcje):
- 100 g rukoli
- 300 g miękkiego, dojrzewającego sera z pasteryzowanego mleka koziego (rolada)
- 80 g kaszy kuskus
- 3 ugotowane w mundurkach buraki
- 40 g rodzynek jumbo
- 200 g pomidorków koktajlowych
Sos vinegrette:
- 80 ...
Domowy i lekki paprykarz
Domowy paprykarz to super pomysł, przede wszystkim dlatego, że jest smaczny i wiemy co jest w środku ;), jest leciutki i myślę, że nawet w zaostrzeniu choroby może się sprawdzić jako pomysł na śniadanie lub kolację - pyszna pasta do tolerowanego przez nas pieczywka :)
Składniki:
- 3 średnie marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1/4 bulwy selera
- 4 gałązki selera naciowego
- 500 g przecieru pomidorowego (pamiętaj, żeby wybierać przecier bez ...
Kasztanowe krokieciki
Nie jedna osoba pewnie pomyśli, że oszalałam. Jak to? Naleśniki z mąki kasztanowej z mięsnym nadzieniem? Przecież naleśniki z mąki kasztanowej są słodkie. Ale mi to w zupełności nie przeszkadza. Bo kto nie lubi chociażby drożdżowych, lekko słodkich pasztecików z wytrawnym farszem? Ja uwielbiam takie połączenia ?
Poza tym można „upiec dwie pieczenie na jednym ogniu”. Wykorzystać mięso, warzywa i sam rosół np. z niedzielnego rosołku ? I mieć rosół ...
Chałwowa jaglanka
JAGLANKA - przyznam się, że kilka lat temu miałam z nią problem. Nie przepadałam za nią. Ale znalazłam na nią sposób, musi być płynna, zimna, słodziutka i w dobrym towarzystwie. Teraz jest moim jednym z ulubionych śniadań, w kategorii słodkie śniadania :) Poniżej zdradzam Ci sekret na pyszną jaglankę.
Składniki (4 porcje):
- 200 g kaszy jaglanej
- 900 ml napoju kokosowego w kartonie - mleko kokosowe (wybieraj tylko te z dobrym składem, nie powinny ...
Dorsz w sosie szafranowym z makaronem orzo
Polecam dorsza w sosie szafranowym bardzo gorąco z kilku powodów ?
Po pierwsze robi się go w mig.
Po drugie jest to przepyszne i oryginalne danie.
To, że jest bardzo lekkie nie muszę dodawać :)
Aha i zapomniałam o najważniejszym… szafran sprawia, że danie jest wyjątkowe i odrobinę luksusowe ? W sam raz na uroczysty obiad. Idealny dodatek będą stanowić szparagi ?
Składniki na 4 porcje:
- 80 dag polędwicy z dorsza
- 1 puszka mleczka ...