Główną rolę na kolacji wigilijnej odgrywa najczęściej barszcz czerwony z uszkami lub zupa grzybowa. A co powiesz na pełną ryb i aromatyczną zupę rybną, która z pewnością nie zaszkodzi Ci podczas zaostrzenia?
Zapraszam 🙂
Składniki (na 8 porcji):
– 0,5 kg fileta z gładzicy pokrojonego w duże kawałki
– cały wypatroszony okoń morski, ok. 0,7 kg
– 0,5 kg dzwonków z jesiotra
– 1 batat pokrojony w kostkę
– 4 marchewki pokrojone w plasterki
– 1 seler pokrojony w niewielkie kawałki
– 1 pietruszka pokrojona w plasterki
– por
– 3 gałązki selera naciowego
– 2 łyżeczki soli
– świeży koperek
Przygotowanie:
Okonia morskiego włóż do garnka i zalej 2 litrami wody, wstaw do gotowania na wolnym ogniu razem z selerem naciowym i porem. Po około 10 minutach dodaj do garnka jesiotra oraz marchew, seler i pietruszkę. Po kolejnych 10 minutach dodaj do garnka pokrojonego batata. Gotuj jeszcze całość około 5 minut. Po tym czasie wyjmij z gara okonia, jesiotra, seler naciowy oraz por. Do zupy dodaj duże kawałki gładzicy i gotuj przez 5 minut. W tym czasie okonia oraz jesiotra pozbaw skóry i ości i dodaj mięso z powrotem do zupy. Całość dopraw do smaku solą i gotuj jeszcze przez 2 minuty.
Dla pięknego koloru możesz dodać do garnka szczyptę kurkumy 🙂
Każdą porcję na talerzu dopraw obficie poszatkowanym koperkiem.
Oczywiście możesz wykorzystać do tego typu zupy rybnej również innych ryb.
Smacznego!