Dlaczego ten quiche (kisz) świetnie sprawdzi się podczas Wielkanocnego obiadu? Ponieważ jest przepełniony smakiem i zapachem chrzanu… a chrzan niezmiennie kojarzy mi się z potrawami przygotowywanymi na Święta Wielkiejnocy. Zawsze jest w Święconce, dodawany do żurku, roladek z białym serem i wędzonym łososiem no i do niezastąpionej ćwikły. A i jeszcze zapomniałam dodać o pysznym maślanym spodzie kisz 🙂
Jeśli nie masz jeszcze pomysłu co przygotować na Świąteczny obiad – polecam ten właśnie kisz 🙂
Oczywiście nie jest to danie lekkostrawne i nie jest właściwe jeśli Twoje jelita są obecnie w zaostrzeniu.
Składniki (6 porcji):
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła, drobno poszatkowanego
- 1 jajko
- 1,5 łyżki zimnej wody
- odrobina soli
Nadzienie:
- 200 g śmietanki 36% (zwracaj uwagę na skład śmietanki, unikaj tych zawierających karagen)
- 100 g śmietanki 18%
- 80 g dobrej jakości żółtego sera
- 80 g parmezanu lub grana padano
- 4 jajka
- 5 łyżeczek chrzanu w słoiczku (kupując chrzan w słoiku zwracaj uwagę na skład, ponieważ niestety większość posiada zły skład)
- 5 łyżek drobno posiekanego koperku
- 600 g świeżego łososia pokrojonego w dość dużą kostkę o wielkości 2×2 cm
- 1 niewielka cukinia pokrojona w plasterki (lekko zarumieniona na patelni z oliwą)
- 1 łyżka bułki tartej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozpocznij przygotowywanie od ciasta. Wszystkie składniki na ciasto połącz i krótko wygniataj. Uformowaną z ciasta kulkę włóż do woreczka i wstaw do lodówki na około 30-35 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie. Roztrzep jajka i wymieszaj dokładnie ze śmietaną, chrzanem, startym serem (ok. 1/4 sera pozostaw do posypania kisz), koperkiem i dopraw solą i pieprzem. Plasterki cukinii lekko zarumień na patelni z niewielką ilością oliwy. Pozostały starty żółty ser, parmezan i bułkę tartą wymieszaj w oddzielnej miseczce.
Wyjmij z lodówki ciasto, rozwałkuj je i wyłóż na formę do pieczenia tarty (również pionowe ścianki), uprzednio wysmarowaną masłem. Ciasto w formie nakłuj widelcem i przykryj papierem do pieczenia. Na papier do pieczeń wysyp woreczek ryżu w celu obciążenia. Ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 20 minut (tryb pieczenia góra/dół). Po 20 minutach zdejmij papier do pieczenia z ryżem i piecz jeszcze ciasto przez 6 minut.
Z piekarnika wyjmij upieczone ciasto i układaj na kruchym spodzie cukinię, łososia, całość zalej masą jejeczno-serowo-chrzanową, ponownie ułóż plasterki cukinii i posyp serem wymieszanym z bułką tartą.
Kisz wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C (tryb termoobieg) i piecz przez około 35 minut.
Po upieczeniu posyp delikatnie kisz świeżym, startym chrzanem.
Polecam podać kisz ze świeżymi warzywami np. świeżym szpinakiem, pomidorami, kiełkami i winegretem.
Życzę smacznego i wszystkiego dobrego!