Pizza na grubym cieście

 

Ta pizza zawsze kojarzyć będzie mi się z dzieciństwem. Pizza na grubym cieście o jakiej pewnie włosi nie słyszeli a co dopiero próbowali. Mogą nam pozazdrościć tych smaków 😉  Myślę, że nie tylko w moim domu w latach ’90 gościła na stole tego typu pizza na grubym, drożdżowym cieście. U mnie zawsze jeszcze obficie polana sosem pomidorowym z zielonym groszkiem, pieczarkami i cebulką.

Postanowiłam, że muszę się z Tobą podzielić tym przepisem z mojego rodzinnego domu. Ciasto jest obłędne 🙂

 

 

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 750 g mąki pszennej (polecam typ 450 lub 550)
  • 420-430 ml letniego mleka (temp. powinna być mniej więcej temp. naszego ciała)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • pół łyżeczki soli

Dodatki:

  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 700 g pieczarek
  • 200 g dobrej jakości szynki lub salami (ja użyłam kindziuka)
  • 2 cebule
  • ok. 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 250 g żółtego sera
  • 250 g mozzarelli (to już jest unowocześnienie :), bo 25 lat temu mozzarelli się nie dodawało ;))
  • sól, pieprz
  • oregano, bazylia
  • 1 łyżka oliwy

Sos:

  • 800 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki obsmażonych pieczarek z cebulą
  • puszka zielonego groszku
  • 1 łyżeczka cukru lub innego „słodzidła”
  • bazylia, oregano
  • sól

 

 

Przygotowanie:

  1. Przygotuj ciasto. Z mleka, cukru i drożdży zrób zaczyn. Wymieszaj te składniki dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut. W tym czasie zaczyn powinien zacząć „pracować” i zwiększyć swoją objętość. Przygotowany zaczyn wymieszaj z mąką, jajkiem, oliwą i solą. Wszystkie składniki połącz i ugniataj ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Ciasto ugniataj przez około 6-8 minut, po tym czasie przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Jeśli Twój piekarnik ma funkcję grzania w temperaturze 30 st. C, to piekarnik rozgrzany do takiej temp. będzie idealnym miejscem. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  2. W czasie wyrastania ciasta zajmij się dodatkami do pizzy. Oczywiście są one dowolne. Ja wybrałam te, które najczęściej gościły na mojej pizzy kiedy byłam dzieckiem. Wszystkie warzywa dokładne umyj. Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na oliwie. Z pieczarek odparuj wodę i dodaj okrojoną w piórka cebulę. Cebulę z pieczarkami chwilę podsmaż. Odłóż do innego garnka, w którym będziesz robić sos, dwie lub trzy łyżki pieczarek z oliwą. Do pozostałych pieczarek dodaj cukinię pokrojoną w półplasterki i paprykę pokrojoną w paseczki i wszystko podsmażaj na większym ogniu jakieś 6-7 minut oraz przypraw solą, pieprzem, oregano i bazylią. Chodzi  to, aby warzywa puściły sok, żeby uniknąć tego podczas pieczenia pizzy.
  3. Sos: do garnka, do którego odłożyłaś dwie łyżki pieczarek, dodaj pozostałe składniki na sos i wszystko gotuj jakieś 7 minut, żeby zredukować sos.
  4. Wracamy do ciasta. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć i rozłóż równomiernie na blaszce do pieczenia posmarowanej dokładnie olejem/oliwą (jedna łyżka oliwy lub oleju). Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na jakieś 10 minut do ponownego wyrośnięcia.
  5. Po tym czasie posmaruj ciasto przecierem pomidorowym i ułóż równomiernie na pizzy wszystkie składniki w następującej kolejności: warzywa, wędlina pokrojona w plasterki i starty żółty ser.
  6. Przygotowaną pizzę, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C (góra/dół) na 40 minut.
  7. Pizzę po upieczeniu proponuję kroić po ok. 10 minutach od wyjęcia z pieca.
  8. Każdą porcję pizzy na talerzu polej przygotowanym sosem.

Gotowe!

Ciekawa jestem czy to są również Twoje smaki dzieciństwa 🙂