Ta pizza zawsze kojarzyć będzie mi się z dzieciństwem. Pizza na grubym cieście o jakiej pewnie włosi nie słyszeli a co dopiero próbowali. Mogą nam pozazdrościć tych smaków 😉 Myślę, że nie tylko w moim domu w latach ’90 gościła na stole tego typu pizza na grubym, drożdżowym cieście. U mnie zawsze jeszcze obficie polana sosem pomidorowym z zielonym groszkiem, pieczarkami i cebulką.
Postanowiłam, że muszę się z Tobą podzielić tym przepisem z mojego rodzinnego domu. Ciasto jest obłędne 🙂
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 750 g mąki pszennej (polecam typ 450 lub 550)
- 420-430 ml letniego mleka (temp. powinna być mniej więcej temp. naszego ciała)
- 30 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- pół łyżeczki soli
Dodatki:
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 700 g pieczarek
- 200 g dobrej jakości szynki lub salami (ja użyłam kindziuka)
- 2 cebule
- ok. 5 łyżek przecieru pomidorowego
- 250 g żółtego sera
- 250 g mozzarelli (to już jest unowocześnienie :), bo 25 lat temu mozzarelli się nie dodawało ;))
- sól, pieprz
- oregano, bazylia
- 1 łyżka oliwy
Sos:
- 800 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki obsmażonych pieczarek z cebulą
- puszka zielonego groszku
- 1 łyżeczka cukru lub innego „słodzidła”
- bazylia, oregano
- sól
Przygotowanie:
- Przygotuj ciasto. Z mleka, cukru i drożdży zrób zaczyn. Wymieszaj te składniki dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut. W tym czasie zaczyn powinien zacząć „pracować” i zwiększyć swoją objętość. Przygotowany zaczyn wymieszaj z mąką, jajkiem, oliwą i solą. Wszystkie składniki połącz i ugniataj ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Ciasto ugniataj przez około 6-8 minut, po tym czasie przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Jeśli Twój piekarnik ma funkcję grzania w temperaturze 30 st. C, to piekarnik rozgrzany do takiej temp. będzie idealnym miejscem. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- W czasie wyrastania ciasta zajmij się dodatkami do pizzy. Oczywiście są one dowolne. Ja wybrałam te, które najczęściej gościły na mojej pizzy kiedy byłam dzieckiem. Wszystkie warzywa dokładne umyj. Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na oliwie. Z pieczarek odparuj wodę i dodaj okrojoną w piórka cebulę. Cebulę z pieczarkami chwilę podsmaż. Odłóż do innego garnka, w którym będziesz robić sos, dwie lub trzy łyżki pieczarek z oliwą. Do pozostałych pieczarek dodaj cukinię pokrojoną w półplasterki i paprykę pokrojoną w paseczki i wszystko podsmażaj na większym ogniu jakieś 6-7 minut oraz przypraw solą, pieprzem, oregano i bazylią. Chodzi to, aby warzywa puściły sok, żeby uniknąć tego podczas pieczenia pizzy.
- Sos: do garnka, do którego odłożyłaś dwie łyżki pieczarek, dodaj pozostałe składniki na sos i wszystko gotuj jakieś 7 minut, żeby zredukować sos.
- Wracamy do ciasta. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć i rozłóż równomiernie na blaszce do pieczenia posmarowanej dokładnie olejem/oliwą (jedna łyżka oliwy lub oleju). Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na jakieś 10 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Po tym czasie posmaruj ciasto przecierem pomidorowym i ułóż równomiernie na pizzy wszystkie składniki w następującej kolejności: warzywa, wędlina pokrojona w plasterki i starty żółty ser.
- Przygotowaną pizzę, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C (góra/dół) na 40 minut.
- Pizzę po upieczeniu proponuję kroić po ok. 10 minutach od wyjęcia z pieca.
- Każdą porcję pizzy na talerzu polej przygotowanym sosem.
Gotowe!
Ciekawa jestem czy to są również Twoje smaki dzieciństwa 🙂