Włoskie wege szaleństwo

 

Tym razem coś dla smakoszy kuchni włoskiej. Pyszny, aromatyczny makaron z warzywami. Myślę, że posmakuje nawet zagorzałym mięsożercom 🙂

 

Składniki:

  • 30 dag ulubionego makaronu (u mnie było to fogliediulivo z dodatkiem szpinaku)
  • 2 garście pomidorków koktajlowych (umytych i przekrojonych na pół) lub 300 ml przecieru pomidorowego
  • pół bakłażana (pokrojonego w długie paski o grubości ok. 0,5 cm)
  • 8 suszonych pomidorów (pokrojonych na mniejsze kawałki)
  • 1 garść zielonych oliwek (przekrojonych na pół)
  • 1 cebula (pokrojona w drobną kostkę)
  • 5 ząbków czosnku (pokrojone w cienkie plasterki)
  • 4 listki świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g twardego sera, np. parmezan
  • sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:

Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podgrzej oliwę i dodaj czosnek i cebulę. Nie smaż na zbyt dużym ogniu, aby czosnek i cebula się nie przypaliły. Po minucie, do czosnku i cebuli, dodaj bakłażana i od czasu do czasu zamieszaj warzywa. Po około dwóch minutach od dodania bakłażana dodaj pomidorki koktajlowe, oliwki oraz suszone pomidory oraz listki bazylii. Całość pozostaw jeszcze na ogniu na około 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dopraw całość odrobiną soli i pieprzu. Ugotowany makaron przełóż do sosu i dokładnie wymieszaj.

Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, posypany startym parmezanem 🙂

Smacznego!