Zupa krem z marchwi z pyszną kurkumą

 

 

 

 

Co powiesz na pyszną i delikatną zupę krem z marchwi? Dla mnie jest to idealne danie również w zaostrzeniu.

Gdy jelita nie są w najlepszej formie zdecydowanie upraszczam sobie gotowanie. A mając jeszcze na uwadze ponad trzydziestostopniowe upały, które opanowały nasz kraj, trzeba sobie ułatwiać życie 🙂 Dlatego też przygotowuję co kilka dni bulion mięsno-warzywny np. TAKI  lub ewentualnie warzywny (bez dodatku mięsa). Po ugotowaniu takiego bulionu mam bazę, na podstawie której przygotowuję różnego rodzaju zupy lub sosy przez kilka kolejnych dni. Każdego dnia ubywa z garnka określona porcja i tworzę w kuchni szybkie pyszności, każdego dnia inne 🙂 A bulion oczywiście przechowuję w lodówce.

 

Składniki (na 4 porcje):

 

  • 1 litr bulionu
  • 2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 9-10 sporych marchewek
  • ulubione pieczywo
  • olej z peset dyni
  • ewentualnie sól do smaku

 

Przygotowanie:

 

Marchewki, umyj, obierz i następnie pokrój w plasterki. Umieść je w naczyniu do gotowania na parze i gotuj przez około 20 minut. Jeśli gotujesz bulion tylko na potrzeby tej zupy, możesz od razu umieścić marchewki ze wszystkimi pozostałymi składnikami w garnku. Natomiast jeśli będziesz wykorzystywać bulion do innych dań, nie gotuj w tym bulionie wszystkich marchewek, ponieważ bulion będzie miał wówczas zbyt słodki smak.

Ugotowane marchewki dodaj do podgrzanego bulionu, dopraw kurkumą i całość dokładnie zblednuj na gładką masę. Tak przygotowaną zupę gotuj jeszcze około 5 minut na wolnym ogniu. I gotowe!

W opiekaczu lub na patelni bez tłuszczu podgrzej ulubione pieczywo i pokrój w drobną kostkę, tak aby powstały małe grzanki.

Zupę podawaj z grzankami, polaną olejem z pestek dyni.

 

Smacznego!