Delikatny gulasz cielęcy

 

Dziś mam dla Ciebie przepis na pożywny, ale zarazem delikatny i bardzo pyszny obiad, idealny w okresie, gdy Twój układ pokarmowy nie jest w najlepszej formie, ale też taki, którym bez wątpienia możesz poczęstować swoich gości podczas niedzielnego obiadu.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 60 dag udźca cielęcego (pokrojonego na kawałki wielkości ok 2-3 cm)
  • 2 duże marchewki (obrane i starte na tarce o dużych oczkach)
  • 1 seler (obrany i starty na tarce o dużych oczkach)
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 2 woreczki białego ryżu (ugotowanego w osolonej wodzie)
  • 6 buraków
  • 2 łyżki masła ghee
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub 1 łyżka ziemniaczanej i 1 łyżka pszennej)
  • sól

 

 

 

 

Przygotowanie:

Buraków nie obieraj, dokładnie umyj i gotuj przez około 50-60 minut. Po ugotowaniu, obierz buraki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Ciepłe, starte buraki dopraw do smaku solą i dodaj 1 łyżkę roztopionego masła ghee.

Pokrojoną cielęcinę oraz gałązki selera naciowego zalej wodą około 1 cm nad powierzchnię mięsa. Mięso gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut. Po tym czasie do mięsa dodaj marchewkę i seler i całość gotuj jeszcze przez około 15 minut. Po ugotowaniu odstaw gulasz z palnika i dopraw 0,5 łyżeczki soli. Wymieszaj dokładnie mąkę ze 100 ml wody, tak, aby nie było grudek. Rozrobioną mąkę z wodą dodaj do gulaszu, dokładnie wymieszaj i ponownie zagotuj całość jeszcze przez około 2 minuty.

Gorący ryż wymieszaj z 1 łyżką masła ghee i posyp koperkiem.

 

Smacznego!