Kurczak z okrą w aromatycznym garam masala

Kuchnia indyjska nie musi być pikantna, przecież wszystko zależy od nas 🙂 a mając do dyspozycji ogromny wachlarz przypraw, które używa się w kuchni indyjskiej naprawdę można zaszaleć i to wcale nie „na ostro” 😉
Ostatnio w jednym z dyskontów ujrzałam okrę i w mojej głowę od razu pojawił się pomysł na indyjskie danie.
Wiem, że okra jest trudno dostępna, więc możesz ją pominąć ale jeśli uda Ci się znaleźć to koniecznie wypróbuj 🙂
Składniki (na 4 porcje):
– 60 dag piersi z kurczaka (ewentualnie udźca bez kości i skóry)
– 1 niewielka cukinia pokrojona w grube półplasterki
– 3 garście okry przekrojonej wzdłuż na pół
– 1 czerwona papryka pokrojona w dużą kostkę
– 2 cebule pokrojone w ósemki
– szklanka jogurtu naturalnego
– 1,5 puszki mleczka kokosowego (ważne jest żeby mleczko było dobrej jakości, powinno składać się tylko z dwóch składników ok. 80% miąższu z kokosa i woda)
– 4 suszone liście limonki kaffir
– sól
– 1 łyżeczka kuminu
– 1/3 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
– 1/3 łyżeczki cynamonu
– 1/3 łyżeczki zmielonych goździków
– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1/2 łyżeczki imbiru
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
– odrobina pieprzu
– 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego (zwróć uwagę, aby miał dobry skład)
Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy (bez soli) dokładnie wymieszaj. Jeśli część przypraw masz w całości, możesz spokojnie rozgnieść razem w moździerzu. Połowę mieszanki przypraw przesyp do miseczki, w której będziesz marynować mięso. Do przypraw dodaj jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj a następnie dodaj pokrojonego w sporą kostkę kurczaka. Kurczaka dokładnie natrzyj jogurtem z mieszanką przypraw i odstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Super będzie jeśli możesz marynować mięso nawet całą noc.
Zamarynowane mięso wyjmij z lodówki i wyłóż na blaszkę do pieczenie wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli masz w swoim piekarniku funkcję grillowania to najlepiej będzie jak z niej skorzystasz. Mięso grilluj w średniej temperaturze przez około 40 minut. Jeśli korzystasz z funkcji pieczenia wówczas piecz kurczaka w temperaturze 150 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Jogurt naturalny nie powinien się spalać.
W czasie pieczenia zajmij się warzywami. Do wysokiego naczynia (najlepiej sprawdzi się nieprzywierająca, wysoka patelnia) dodaj łyżkę masła klarowanego. Do naczynia z masłem dodaj pozostałą mieszankę przypraw i podsmażaj na średnim ogniu przez około 3 minuty. Po tym czasie dodaj warzywa i całość podsmażaj na średnim ogniu przez około 12-15 minut, do momentu aż warzywa staną się lekko miękkie ale nadal przyjemnie chrupiące. Do podsmażonych warzyw dodaj upieczone kawałki kurczaka, mleczko kokosowe oraz koncentrat pomidorowy. Całość dopraw do smaku 1 łyżeczką soli i gotuj przez około 10 minut.
Danie podawaj z ryżem jaśminowym lub innym ulubionym.
Smacznego!