Delikatny krem z zielonych szparagów

 

Sezon na szparagi trwa krótko więc warto wykorzystać go intensywnie  🙂

Wersja zupki w sam raz podczas zaostrzenia ale również po dodaniu kilku dodatków idealna dla wszystkich posiadających „wymagające” kubki smakowe i mogących pozwolić sobie na więcej 🙂

 

 

Składniki:

– 1 kg szparagów

– 3 marchewki

– 1 pietruszka

– 8 ziemniaków

– 5 gałązek selera naciowego

– kilka gałązek lubczyku

– koperek

– 1 łyżka masła klarowanego

– sól

 

Przygotowanie:

 

Obrane ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę umieść w garnku do gotowania. Umyte gałązki selera, lubczyku i koperku zwiąż lub włóż luzem do garnka. Do warzyw w garnku dodaj około 1,3 litra wody i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Szparagi umyj i oderwij twardą końcówkę (po zgięciu odłamie się sama w odpowiednim miejscu). Po 20 minutach gotowania dodaj do garnka przygotowane szparagi i gotuj całość jeszcze około 6 minut. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, wyjmij gałązki selera, koperku i lubczyku oraz marchewki i dopraw solą (około 1,5 łyżeczki lub wg uznania) oraz dodaj masło klarowane a następnie całość bardzo dokładnie zblenduj. Zblendowaną zupę gotuj jeszcze przez około 3 minuty.

I gotowe!

A dla osób, które mogą sobie pozwolić na więcej, proponuję doprawić zupę suszonym czosnkiem (około 1 łyżeczka na cały garnek zupy z powyższych proporcji) i przed podaniem dodać do zupy na talerzu uprażony na suchej patelni słonecznik 🙂

 

Smacznego!