Śledź z kiszonym burakiem

 

Ja już swój zakwas z buraków na świąteczny barszcz przygotowałam i czeka w lodówce na swoją kolej. Tymczasem z kiszonych buraków przygotowałam pyszną przekąskę. Idealnie pasującą na wigilijny stół.

Składniki (na 10 porcji):

– 10 plastrów buraków kiszonych (grubości 1 cm),
– 10 plastrów  batatów (grubości 1,5 cm, ok 2 średnie bataty)
– 5 solonych filetów śledziowych
– 10 plastrów jabłka (ok 2 jabłka)
– 2 czerwone cebula
– sok z 1 cytryny
– 300 g śmietany (może być pół na pół z jogurtem naturalnym)
– 5 łyżek poszatkowanego koperku

 

 

 

Przygotowanie:

Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka, przełóż do miseczki i zalej sokiem z cytryny, niech sobie tak poleży około 20 minut. Plastry batatów delikatnie posmaruj olejem, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza na 20 minut. Śledzie przekrój po przekątnej na pół. Śmietanę wymieszaj dokładnie z koperkiem.
Na półmisku układaj, jeden po drugim, wszystkie składniki w następującej kolejności: batat, burak, jabłko, śledź, cebula. Każdą porcję przykryj łyżeczką śmietany z koperkiem. Z podanych składników wyjdzie 10 porcji.

PS jeśli nie służą Ci kiszonki, pomimo tego, że są bardzo korzystne dla mikrobioty jelit, możesz je zastąpić burakami gotowanymi lub pieczonymi.

Smacznego!