Idąc za ciosem mączno-rybnym 😉 koniecznie wypróbuj jeszcze pierogów z surowym i wędzonym łososiem i suszonymi pomidorami. Idealnie będą pasować do wigilijnego stołu. Oczywiście nie jest to najlepsze danie jeśli nasze jelita dają popalić ale mam nadzieję, że znajdą się chętni w dobrej formie, którzy zechcą spróbować takiego połączenia 🙂
Składniki:
Ciasto
Dla mnie idealnym ciastem jest to, które przygotowywałam do uszek:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 ciepłej szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- sól
Farsz:
- 30 dag surowego łososia (bez ości i skóry)
- 20 dag wędzonego łososia
- 6 suszonych pomidorów
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Najlepiej będzie jak użyjesz suszonych pomidorów ale nie tych z zalewy. Pomidory suszone namocz 5 minut we wrzątku. Następnie odlej wrzątek, osusz pomidory ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj. Surowego i wędzonego łososia pokrój na drobne kawałki (podobnie jak na tatara). Pomidory połącz z łososiem i natką pietruszki. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Przygotuj ciasto:
Do miski wsyp mąkę, dodaj olej i ciepłą wodę. Składniki dokładnie wymieszaj do momentu aż powstanie jednolita masa. Ciasto wyrabiaj jeszcze ok. 5-6 minut tak, żeby było elastyczne i gładkie.
Ciasto podziel na 3 części. Dwie części odłóż na bok i przykryj ścierką. Na tortownicę/blat wysyp niewielką ilość mąki, na której rozwałkujesz 1 porcję ciasta na cienki placek. Z ciasta wycinaj koła (możesz użyć do tego szklanki „do góry nogami”) i nadziewaj farszem. I tak postępują z kolejnymi częściami ciasta. Formuj pierogi i gotuj przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię (pamiętaj, żeby pierogi wkładać do gotującej się wody z solą i ewentualnie odrobiną oleju).
Smacznego!