Uszka do wigilijnego barszczu

 

Uszka do wigilijnego barszczu chyba zawsze są z grzybami, no ewentualnie z pieczarkami. A to dla osób mających problemy z jelitami nie jest najlepszym rozwiązaniem. Dlatego ja postawiłam na uszka z rybą i natką pietruszki… i do wigilijnego barszczu pasuje idealnie! Myślę, że jest to też dobre rozwiązanie dla dzieci 🙂

Tutaj znajdziesz przepis na barszcz http://www.smakujzycieznzj.pl/przepisy/wigilijny-barszcz-czerwony/

Barszcz gotowany jest na wywarze z ryby, którą właśnie teraz wykorzystaj jako nadzienie do uszek.

Składniki:

  •  ok. 45 dag troci wędrownej ze skórą i ośćmi
  • ok. 35 dag łososia ze skórą
  • natka pietruszki
  • sól

Oczywiście możesz użyć innej ryby, albo samego łososia.

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 ciepłej szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Ugotowaną rybę obierz ze skóry i usuń ości. Rybę rozgnieć widelcem (nie ma sensu jej mielić, ponieważ jest delikatna) i dodaj poszatkowaną natkę pietruszki około 3 łyżki. Do farszu dodaj sól do smaku i dokładnie wymieszaj.

 

Przygotuj ciasto:

Do miski wsyp mąkę, dodaj olej i ciepłą wodę. Składniki dokładnie wymieszaj do momentu aż powstanie jednolita masa. Ciasto wyrabiaj jeszcze ok. 5-6 minut tak, żeby było elastyczne i gładkie.

Ciasto podziel na 3 części. Dwie części odłóż na bok i przykryj ściereczką. Na tortownicę/blat wysyp niewielką ilość mąki, na której rozwałkujesz 1 porcję ciasta na cienki placek. Z ciasta wycinaj koła lub pokrój na kwadraty i nadziewaj farszem. I tak postępują z kolejnymi częściami ciasta. Formuj uszka i gotuj przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię (pamiętaj, żeby uszka wkładać do gotującej się wody z solą i ewentualnie odrobiną oleju).

Uszka podawaj z barszczem czerwonym.

Z takiej ilości składników powinno wyjść około 50 uszek.