Uszka do wigilijnego barszczu chyba zawsze są z grzybami, no ewentualnie z pieczarkami. A to dla osób mających problemy z jelitami nie jest najlepszym rozwiązaniem. Dlatego ja postawiłam na uszka z rybą i natką pietruszki… i do wigilijnego barszczu pasuje idealnie! Myślę, że jest to też dobre rozwiązanie dla dzieci 🙂
Tutaj znajdziesz przepis na barszcz http://www.smakujzycieznzj.pl/przepisy/wigilijny-barszcz-czerwony/
Barszcz gotowany jest na wywarze z ryby, którą właśnie teraz wykorzystaj jako nadzienie do uszek.
Składniki:
- ok. 45 dag troci wędrownej ze skórą i ośćmi
- ok. 35 dag łososia ze skórą
- natka pietruszki
- sól
Oczywiście możesz użyć innej ryby, albo samego łososia.
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 ciepłej szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- sól
Ugotowaną rybę obierz ze skóry i usuń ości. Rybę rozgnieć widelcem (nie ma sensu jej mielić, ponieważ jest delikatna) i dodaj poszatkowaną natkę pietruszki około 3 łyżki. Do farszu dodaj sól do smaku i dokładnie wymieszaj.
Przygotuj ciasto:
Do miski wsyp mąkę, dodaj olej i ciepłą wodę. Składniki dokładnie wymieszaj do momentu aż powstanie jednolita masa. Ciasto wyrabiaj jeszcze ok. 5-6 minut tak, żeby było elastyczne i gładkie.
Ciasto podziel na 3 części. Dwie części odłóż na bok i przykryj ściereczką. Na tortownicę/blat wysyp niewielką ilość mąki, na której rozwałkujesz 1 porcję ciasta na cienki placek. Z ciasta wycinaj koła lub pokrój na kwadraty i nadziewaj farszem. I tak postępują z kolejnymi częściami ciasta. Formuj uszka i gotuj przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię (pamiętaj, żeby uszka wkładać do gotującej się wody z solą i ewentualnie odrobiną oleju).
Uszka podawaj z barszczem czerwonym.
Z takiej ilości składników powinno wyjść około 50 uszek.