Dziś zapraszam na pyszny krem z pomidorów z lanymi kluskami. Nie powinniśmy jeść surowych warzyw podczas zaostrzenia, a już zwłaszcza pestek, więc ratujmy się jak możemy 🙂 Pomidory zawierają likopen, który jest silnym antyutleniaczem i uwaga drogie Panie – opóźnia proces starzenia. Co ważne po obróbce termicznej, jest go nawet trzy razy więcej! Poza tym można długo mówić o właściwościach prozdrowotnych pomidorów: dzięki zawartości wit. C – wzmacniają odporność, usprawniają pracę układu nerwowego, działają korzystnie na nasze serce oraz mają działanie przeciwnowotworowe.
Składniki na krem z pomidorów:
2 litry wody
4 średniej wielkości marchewki
1 pietruszka
1 średni seler
1 mały por
600 ml przecieru pomidorowego
2 łyżeczki soli
suszony lubczyk, suszona bazylia
Składniki na kluski lane:
2 jajka
5 łyżek mąki pszennej
1,5 łyżki wody
Przygotowanie:
Seler, pietruszkę, marchewkę obierz i poszatkuj na większe kawałki, a następnie włóż razem z porem do garnka z wodą. Całość gotuj ok 15 minut (w zależności od wielkości kawałków warzyw). Po ugotowaniu warzyw do miękkości, zdejmij z ognia, dodaj przecier pomidorowy i całość zblenduj. Po zblendowaniu dodaj sól i suszone zioła. Całość gotuj jeszcze około 12 minut na wolnym ogniu.
Do miseczki wbij całe jajka, dodaj mąkę oraz wodę – całość energicznie mieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany (możesz sobie pomóc trzepaczką do jajek lub drewnianą mątewką). Zagotuj w garnku lekko osoloną wodę. W momencie gdy woda zacznie się gotować wlewaj za, pomocą łyżki, przygotowaną masę, co jakiś czas mieszając wlane już do wody kluski. Kluseczki gotuj około 2 minut a następnie odcedź na sitku.
Smacznego!