Bongiorno! Co powiecie na spaghetti bolognese z bezglutenowym makaronem?

To chyba moje jedno z najbardziej ulubionych dań. Uwielbiam je, bo nie trzeba mocno kombinować, żeby było smacznie. Wystarczy makaron, mięso i pomidory!

 

Składniki:

– 40 dag mięsa mielonego z indyka

– 600 ml przecieru pomidorowego (pamiętaj, wybieraj tylko ten bez dodatków!)

– 40 dag makaronu spaghetti

– sól, bazylia do smaku według uznania

Mięso mielone gotuj przez ok. 10 minut w lekko osolonej wodzie. Wody nalej dosłownie niewiele, na równi z mięsem, po 10 minutach zdejmij pokrywkę i odparuj wodę, ale pilnuj, żeby mięso nie zaczęło się smażyć 🙂 Po odparowaniu wody dodaj przecier pomidorowy i gotuj pod przykryciem, na małym ogniu przez 15 minut. W trakcie gotowania dopraw solą i bazylią.

W osobnym garnku ugotuj makaron. Ja wybieram zawsze ten z najprostszym składem, czyli najczęściej: mąka kukurydziana, mąka ryżowa. Gotuj makaron 1-2 minuty dłużej niż jest to zalecane na opakowaniu, ponieważ nie powinien być on al dente.

Na talerz wyłóż makaron i polej sosem mięsno-pomidorowym. I gotowe!

Buon appetito!

 

PS Nadchodzi sezon pomidorowy, więc i przepis na domowy przecier z pomidorów też tutaj znajdziesz niebawem!