Sałatka z kozim serem to idealny pomysł na pyszny obiad.
Natomiast pamiętaj proszę, że nie jest to posiłek właściwy podczas problemów z jelitami, w okresie zaostrzenia choroby.
Składniki (4 porcje):
– 100 g rukoli
– 300 g miękkiego, dojrzewającego sera z pasteryzowanego mleka koziego (rolada)
– 80 g kaszy kuskus
– 3 ugotowane w mundurkach buraki
– 40 g rodzynek jumbo
– 200 g pomidorków koktajlowych
Sos vinegrette:
– 80 ml oliwy
– 30 ml soku z cytryny
– 1,5 łyżeczki musztardy
– 1 porządna łyżka miodu
Przygotowanie:
Rozpocznij od kuskus. Wsyp kaszę do naczynia i zalej wrzącą wodą, tak by warstwa wody była wyższa o 1 cm od warstwy kaszy. Zalaną wrzątkiem kaszę przykryj i odstaw na 5 minut. Po tym czasie, zdejmij przykrycie z kaszy i odstaw do ostygnięcia. Rucolę i pomidorki dokładnie umyj. Buraki pokrój w niewielką kostkę. Ser kozi pokrój w krążki o grubości ok. 0,5 cm.
Przygotuj sos. Do wyższego naczynia wlej oliwę, dodaj musztardę, sok z cytryny i miód. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną.
Najlepszy sposobem na podanie sałatki jest serwowanie jej jako pojedynczych porcji na talerzach. Natomiast możesz również ułożyć sałatkę na płaskim półmisku. Składniki układaj w następującej kolejności: rukola, kuskus, buraki, ser kozi, pomidorki i przed podaniem polej każdą porcję sosem.
Smacznego!