Już się chyba robię nudna z tymi daniami „w mig”… no ale cóż 🙂 Kolejne danie, które pojawia się na talerzu w pół godziny 🙂
Składniki (dla 4 osób):
- 600 g polędwicy cielęcej
- 200 g jogurtu greckiego lub naturalnego
- 150 g śmietanki 22%
- 3 łyżki posiekanych kaparów
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- 250 g kaszy gryczanej nieprażonej
- 500 g mini marchewek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Polędwiczkę umyj i pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Ułóż w naczyniu do gotowania na parze i gotuj przez około 20-25 minut.
Marchewkę możesz ugotować również na parze (około 20 minut) lub tradycyjnie w wodzie (około 15 minut).
Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub zerknij tutaj http://www.smakujzycieznzj.pl/przepisy/niezwykla-kasza-gryczana-z-kurczakiem-gotowanym-na-parze-i-pieczonymi-burakami/ (znajdziesz tu instrukcję gotowania kaszy gryczanej).
Ja bardzo lubię połączenie kaszy gryczanej ze świeżą pietruszką, polecam 🙂
W rondelku, na oliwie, zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone kapary. Całość podsmaż około 1 minutę, a następnie dodaj jogurt grecki lub naturalny oraz śmietanę, dopraw do smaku solą (około 1/5 łyżeczki) oraz tymiankiem i delikatnie pieprzem. Sos gotuj bez przykrycia na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 6 minut. Podawaj jak na załączonym zdjęciu 🙂
Oczywiście marchewkę i kaszę gryczaną możesz zamienić na inne ulubione dodatki 🙂