Łosoś gotowany na parze ze słodkim sosem z pomarańczy

 

 

Jeśli masz ochotę na wyjątkowy i niebanalny obiad, to nie wahaj się skorzystać z tego pomysłu 🙂

Składniki (4 porcje):

  • 60 dag fileta z łososia bez skórki
  • 150 ml soku ze świeżo wyciśniętych słodkich pomarańczy
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanej kurkumy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 dojrzałe avocado
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki soli
  • 6 karczochów

 

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności zajmij się avocado. Dojrzałe avocado pokrój drobno lub rozgnieć widelcem. Pomidora i cebulę pokrój w małą kostkę i wymieszaj z avocado, 3 łyżeczkami soku z cytryny i 1/6 łyżeczki soli. Wszystkie składniki dokładniej wymieszaj i odstaw do lodówki.

 

Teraz czas na karczochy. Odetnij łodygę i oderwij zewnętrzne, twarde liście. Następnie od góry, odetnij około 1/3 karczocha (tak aby usunąć czubki bardziej miękkich liści, które pozostaną). Każdego karczocha przekrój na pół, ponieważ w środku pod liśćmi, w sercu karczocha znajdują się małe włoski, które należy usunąć, ponieważ są niesmaczne. Ja wydłubałam je łyżeczką 🙂 Karczocha, od razu po przekrojeniu, natrzyj cytryną, ponieważ szybko ciemnieje. Obrane i pokrojone karczochy gotuj w osolonej wodzie z odrobiną cukru brązowego przez około 25 minut.Karczochy po ugotowaniu odcedź.

 

Łososia umyj, lekko posól, podziel na 4 części, ułóż w naczyniu do gotowania na parze i gotuj przez 15 minut.

 

Czas na gwiazdę dania, czyli sos, który nadaje charakteru 🙂 Wyciśnięty sok z pomarańczy wlej do rondelka, dodaj starty korzeń imbiru, kurkumę oraz miód i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 3 minuty na średnim ogniu.

 

Na talerzu, obok łososia podaj przygotowane avocado z pomidorem, ugotowane karczochy. Łososia polej sosem z pomarańczy. Idealnie do tego zestawu pasuje ryż brązowy.

 

Smacznego 🙂