Focaccia – słoneczne pyszności

 

Kto nie lubi włoskiej kuchni…? 🙂 Ja chyba nie znam takiej osoby 😉 Dlatego mam dla Ciebie przepyszną propozycję, spróbujesz?

Składniki:

– 40 g świeżych drożdży
– 330 ml ciepłej wody
– 0,5 kg mąki pszennej
– 6 łyżek oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki soli
– 2 łyżeczki cukru brązowego
– 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
– 7-8 suszonych pomidorów

Przygotowanie:

W misce połącz ze sobą ciepłą wodę, cukier, oliwę, łyżkę mąki i drożdże. Odstaw na 15 minut. Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z jedną łyżeczką soli morskiej. W mące zrób wgłębienie i wlej spienione drożdże. Całość zagniataj około 10 minut aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto przełóż do miski, przykryj czystą i suchą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałka góra-dół). Wyrośnięte ciasto zagnieć delikatnie z pokrojonymi suszonymi pomidorami i rozłóż na blaszce, o wymiarach 26 x 30 cm, posmarowanej tłuszczem. Blaszkę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia jeszcze na 20 min. Po tym czasie, ciasto, ponakłuwaj widelcem i posyp delikatnie gruboziarnistą solą. Włóż do piekarnika i piecz do uzyskania złotego koloru, przez około 30 minut.

Do focacci idealnie pasuje słodka marmolada z czerwonej papryki, na którą przepis znajdziesz o tutaj http://www.smakujzycieznzj.pl/przepisy/marmolada-paprykowa/

Możesz dodać swoją ulubioną wędlinę, pecorino i warzywa 🙂

 

Oczywiście focaccia bez dodatków jest również w porządku w zaostrzeniu i może zastąpić pieczywo w piekarni 🙂