Dorsz w sosie szafranowym z makaronem orzo

 

Polecam dorsza w sosie szafranowym bardzo gorąco z kilku powodów ?

  • Po pierwsze robi się go w mig.
  • Po drugie jest to przepyszne i oryginalne danie.
  • To, że jest bardzo lekkie nie muszę dodawać 🙂
  • Aha i zapomniałam o najważniejszym… szafran sprawia, że danie jest wyjątkowe i odrobinę luksusowe ? W sam raz na uroczysty obiad. Idealny dodatek będą stanowić szparagi ?

 

Składniki na 4 porcje:

– 80 dag polędwicy z dorsza

– 1 puszka mleczka kokosowego (ważne jest, żeby mleczko było dobrej jakości, powinno składać się tylko z dwóch składników: ok. 80% miąższu z kokosa i woda)

– 1 łyżka masła klarowanego

– 3 g szafranu

– pół płaskiej łyżeczki soli

– 200 g makaronu orzo

 

Sposób przygotowania:

Mleczko kokosowe przelej do naczynia (wysoka patelnia lub płaski garnek). Do mleczka kokosowego dodaj sól oraz masło. Gotuj całość około 10 minut bez przykrycia, na średnim ogniu. Do sosu dodaj szafran oraz 4 porcje dorsza. Całość gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu około 5 minut.

Makaron orzo ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

 

Smacznego!