Delikatny kurczak w sosie słodko-kwaśnym

 

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym wcale nie musi być ciężki i tłusty, jakiego często można spróbować w różnego rodzaju knajpkach azjatyckich. Mam dla Ciebie propozycję lekką i jak zwykle błyskawiczną, którą bez problemu przygotujesz w domu 🙂

 

 

Składniki (na 4 porcje):

– 2 marchewki pokrojone w cienkie półplasterki

– 1/4 świeżego ananasa pokrojonego w kawałki wielkości około 1-2 cm (pamiętaj, żeby pozbyć się twardego środka ananasa)

– 1 papryka pokrojona w kawałki wielkości ok. 1 cm

– 0,6 kg piersi z kurczaka pokrojonej w cienkie podłużne plasterki

– 100 ml soku z cytryny

– 2 porządne łyżki miodu

– 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

– 1 płaska łyżeczka czosnku suszonego

– 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki

– 3 cm startego korzenia imbiru lub 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru

– 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

– 200 g ryżu jaśminowego lub innego ulubionego

– 0,5 łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

Pokrojonego kurczaka dopraw solą i słodką papryką i przełóż do rozgrzanej patelni, w której będziesz smażyć. Ja robię to na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu i tak też Tobie proponuję, jest to zdecydowanie zdrowsza wersja 🙂 Smaż kurczaka około 5 minut, następnie dodaj do niego marchewkę i paprykę, dopraw wszystko imbirem i czosnkiem. Całość podsmażaj kolejne 5 minut. Po tym czasie dodaj ananasa i podsmażaj jeszcze jakieś 3 minuty. Do usmażonego kurczaka z warzywami dodaj 150 ml wody oraz 100 ml soku z cytryny. W osobnym naczyniu (szklance lub miseczce) rozpuść dokładnie w 60 ml zimnej wody mąkę ziemniaczaną. Rozpuszczoną w wodzie mąkę dodaj do kurczaka z warzywami (pamiętaj, żeby całość dusiła się na wolnym ogniu) i dokładnie wymieszaj. Dodaj do całości miód oraz przecier pomidorowy i całość duś jeszcze pod przykryciem około 4 minuty na wolnym ogniu. Podawaj z ugotowanym ryżem jaśminowym.

Życzę smacznego!