Chałwowa jaglanka

 

JAGLANKA – przyznam się, że kilka lat temu miałam z nią problem. Nie przepadałam za nią. Ale znalazłam na nią sposób, musi być płynna, zimna, słodziutka i w dobrym towarzystwie. Teraz jest moim jednym z ulubionych śniadań, w kategorii słodkie śniadania 🙂 Poniżej zdradzam Ci sekret na pyszną jaglankę.

Składniki (4 porcje):

– 200 g kaszy jaglanej

– 900 ml napoju kokosowego w kartonie – mleko kokosowe (wybieraj tylko te z dobrym składem, nie powinny być dosładzane), może to być również inny napój roślinny np. migdałowy, ryżowy, owsiany

– 5 łyżek tahiny

– 2,5 łyżki miodu

– 2 dojrzałe mango

– szczypta soli

 

Przygotowanie:

Do garnka wlej 650 ml napoju kokosowego, dopraw odrobiną soli i zagotuj. Do zagotowanego napoju kokosowego dodaj opłukaną kaszę jaglaną i gotuj pod przykryciem przez 15 minut od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu przestudź kaszę i do ostudzonej kaszy dodaj pozostałe 250 ml napoju koksowego. Przygotuj chałwę – tahinę wymieszaj dokładnie z miodem. Jeśli masz gęsty miód dodaj do niego odrobinę letniej wody, dokładnie wymieszaj i następnie wymieszaj go z tahiną. Mango dokładnie umyj, obierz i pokrój dowolnie na mniejsze kawałki. Kaszę jaglaną podawaj z 1,5 łyżki tahiny z miodem oraz soczystym mango.

PS Zazwyczaj gotuję jaglankę wieczorem, przez noc studzi się i rano dolewam pozostałą część napoju roślinnego.

PS 2 Jaglankę możesz podawać z innymi ulubionymi owocami w zależności również od możliwości i stanu zdrowia. W moim przypadku mango jest właściwie jedynym owocem, które jadam surowe w zaostrzeniu. Ale w remisji szaleję z owocami. Uwielbiam również jaglankę w towarzystwie świeżego ananasa.

 

 

Smacznego!