Delikatny krem z cukinii z jajkiem poszetowym

 

Lekki i delikatny w smaku krem z cukinii sprawdzi się nie tylko na obiad ale również na kolację. A połączenie kremu z cukinii z jajkiem w koszulce jest idealne 🙂

 

Składniki (ok. 8 – 10 porcji):

– 4 średni cukinie (cukinie umyj, przetnij wzdłuż, wydrąż z każdej połowy pestki za pomocą łyżki i pokrój w grube półplasterki)

– 3 ziemniaki (obrane i pokrojone w ćwiartki)

– 1/4 korzenia selera (obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki)

– 1 batat (obrany i pokrojony na mniejsze kawałki)

– 4 gałązki selera naciowego (przekrojone w poprzek na pół)

– 2 łyżeczki soli

– jajka w temperaturze pokojowej (po 1-2 na jedną porcję zupy, przygotowywane przed podaniem)

– 2 szczypty gałki muszkatołowej

– opcjonalnie 3 łyżki soku z cytryny

– koperek

 

Przygotowanie:

W większym garnku zagotuj około 1,5 litra wody. Pokrojone ziemniaki, seler, batat oraz gałązki selera naciowego włóż do gotującej się wody i gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem przez około 12-15 minut. Po tym czasie, do gotujących się warzyw, dodaj pokrojoną cukinię i w dalszym ciągu gotuj całość po przykryciem jeszcze około 8-10 minut. Garnek z ugotowanymi warzywami zdejmij z kuchenki, wyjmij seler naciowy, dodaj sól, a następnie całość zblenduj na gładką masę. Zupę krem dopraw gałką muszkatołową i gotuj ponownie na wolnym ogniu przez około 3 minuty.

 

Zupę podawaj z jajkiem w koszulce i koperkiem.

 

Jajka w koszulce:

Świeże jajka wyjmij z lodówki około 1-2 godziny przed przyrządzaniem. Jajka dokładnie umyj.W garnku zagotuj około 1 litr lekko osolonej wody. Możesz również dodać opcjonalne do gotującej się wody sok z cytryny, jednak nie jest to konieczność. Ja najczęściej przygotowuję jajka bez soku z cytryny. Każde jajko wybijaj do miseczki lub szklanki pojedynczo, bezpośrednio przed wlaniem na wrzątek. Przed dodaniem jajka do gotującej się wody, zmniejsz ogień tak, aby lekko bulgotał. Za pomocą łyżki zamieszaj energicznie gotującą się wodę, tak aby na jej środku utworzył się wir i energicznie wlej wybite wcześniej do miseczki lub szklanki jajko. Po dodaniu jajka nie mieszaj wody. Gotuj każde jajko oddzielnie przez 3 minuty.

Jajko w koszulce ułóż na talerzu z kremem z cukinii i posyp poszatkowanym koperkiem.

 

Smacznego!