Sałatka z komosą ryżową w roli głównej

 

Sałatka z komosą ryżową idealna na obiad!
Zapraszam na kolejny przepis z komosą ryżową w roli głównej. Co prawda sałatka zawiera dużo innych pyszności, które cudowanie ze sobą współgrają ale komosa ryżowa „robi robotę” ?
I takie rzeczy oczywiście w pełnej remisji ?

Składniki (na 4 porcje):
– 1 szklanka komosy ryżowej
– 500 gramów zielonych szparagów
– 200 gramów sera feta
– mix ulubionych sałat (np. roszponka, rucola, liście szpinaku, botwinki lub takie, które akurat masz w domu)
– 6 łyżek nasion granatu (około pół granatu)
– 4 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
– 2 łyżki uprażonych ziaren sezamu
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sos:
– sok z połowy cytryny (pamiętaj, żeby owoce cytrusowe zawsze dokładnie wyszorować mimo tego, że nie jemy z nich skórek. Cytrusy muszą pokonać dłuuugą drogę, żeby do nas dotrzeć, w związku z tym są odpowiednio spryskiwane środkami konserwującymi i grzybobójczymi, żeby zachowały swoją świeżość. Dlatego też skórki tych owoców są siedliskiem przeróżnych substancji chemicznych).
– 1 łyżeczka miodu
– 100 ml oliwy extra vergine lub innego oleju roślinnego
– 1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie:
Komosę ryżową opłucz na sicie a następnie gotuj w wodzie w proporcji 2:1, czyli dwie szklanki wody na jedną szklankę komosy. Od momentu rozpoczęcia wrzenia wody, komosę gotuj przez około 15 minut. Po tym czasie wyłącz kuchenkę i pozostaw jeszcze pod przykryciem do momentu aż wchłonie całą wodę.
Szparagi dokładnie umyj, pozbądź się twardej końcówki poprzez jej odłamanie, pokrój każdą na cztery części i włóż do gotującej się, bardzo lekko osolonej wody na 4 minuty. Po ugotowaniu odcedź szparagi i zalej lodowatą wodą, żeby zachowały chrupkość i piękny zielony kolor.
Przygotuj sos. Do miseczki wlej sok z cytryny oraz dodaj musztardę i miód. Te trzy składniki dokładnie wymieszaj a następnie dodaj oliwę i mieszaj wszystko do momentu połączenia się składników. Sprawę oczywiście ułatwi trzepaczka kuchenna. Sos mamy już gotowy.

Komosę lekko ostudź i rozłóż na talerzach. Następnie na talerzach układaj umyte liście sałat, szparagi oraz fetę. Całość posyp szczypiorkiem, ziarnami granatu oraz słonecznikiem i sezamem a następnie polej sosem.

Smacznego!