Jagodzianki

 

Jesteście gotowi na jagodziankowe szaleństwo?! Ostrzegam, że uzależniają i nie można przestać ich jeść, więc lepiej od razu zrobić podwójną porcję, żeby nie trzeba było dwa razy zagniatać ciasta 😉 Ok, może nie jest to najzdrowszy posiłek (tona cukru, masła i glutenu) ale przecież jagodzianki są w roku tylko przez chwilę i raz na jakiś czas, w remisji, można pozwolić sobie na takie szaleństwo 🙂

Dla mnie idealne ciasto drożdżowe jest wtedy kiedy jest ciężkie, mięciutkie, pachnące masłem i absolutnie nie suche i te bułeczki właśnie takie są! Opracowałam je już do perfekcji 🙂 Aha i uwielbiam jak bułeczki podczas pieczenia łączą się ze sobą więc nie zostawiam pomiędzy nimi za dużo miejsca. Niech się trochę poprzytulają 🙂

To zaczynamy!

Składniki (12 bułeczek):

Ciasto:

– 25 dag świeżych drożdży

– 0,6 kg maki pszennej

– 190 ml mleka

– 125 g masła

– 3 jajka

– 2 żółtka

– szczypta prawdziwej mielonej wanilii

– 1/3 szklanki brązowego cukru

 

Nadzienie:

– 60 dag jagód

– 1 łyżka cukru brązowego

– 1 łyżka mąki

 

Kruszonka:

– 150 g zimnego masła

– 150 g cukru brązowego

– 300 g  mąki

 

 

Przygotowanie:

Jagody dokładnie umyj, pozostaw do wyschnięcia a następnie oprósz cukrem i zajmij się ciastem.

Drożdże rozpuść w lekko ciepłym mleku (nie gorącym) z łyżką mąki i łyżką cukru. Przykryj ściereczką i poczekaj kilka minut aż trochę wyrośnie. Ciepłe masło utrzyj z cukrem i jajkami oraz żółtkami. Do utartej masy dodaj mąkę, mleko z drożdżami oraz pozostałe składniki. Wszystko dokładnie ugniataj przez około 10-12 minut (możesz to również zrobić robotem kuchennym). Wyrobione ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godziny. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość kilkukrotnie.

Czas na kruszonkę. Zimne masło wymieszaj/ugnieć dokładnie dłońmi z cukrem i mąką i wstaw do lodówki.

Jagody z cukrem oprósz mąką i wymieszaj.

Wracamy do ciasta drożdżowego. Zagnieć wyrośnięte ciasto na oprószonym mąką blacie a następnie podziel na 12 części. Każdy z kawałków możesz lekko rozwałkować wałkiem ale wystarczy, że „rozpłaszczysz” je delikatnie dłońmi (ja właśnie tak robię) i kolejno nakładaj do każdego kawałka ciasta jagody (około 2 łyżki stołowe) sklejając od razu dokładnie ciasto z każdej strony, delikatnie formując kulkę. Tak kolejno przygotowuj każdą bułeczkę. Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odległości od siebie ok. 1,5-2 cm, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. Przed wstawieniem bułeczek do piekarnika, posyp je obficie kruszonką.

Bułeczki piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut (najlepiej opcja góra-dół).

Ja zaszalałam i swoje bułeczki polałam delikatnie lukrem 🙂

 

Życzę smacznego!