Kasztanowe krokieciki

 

Nie jedna osoba pewnie pomyśli, że oszalałam. Jak to? Naleśniki z mąki kasztanowej z mięsnym nadzieniem? Przecież naleśniki z mąki kasztanowej są słodkie. Ale mi to w zupełności nie przeszkadza. Bo kto nie lubi chociażby drożdżowych, lekko słodkich pasztecików z wytrawnym farszem? Ja uwielbiam takie połączenia ?

Poza tym można „upiec dwie pieczenie na jednym ogniu”. Wykorzystać mięso, warzywa i sam rosół np. z niedzielnego rosołku ? I mieć rosół i naleśniki 🙂 Co Ty na to? Skusisz się?

 

Składniki:

Naleśniki:

– 330 g mąki kasztanowej

– 1 szklanka wody (ok. 250 ml)

– ok. ½ szklanki mleka roślinnego (ja zazwyczaj używam owsiane, natomiast dodaj swoje ulubione, możesz użyć jak najmniej słodkiego)

– 3 jajka

– 1 łyżka rozpuszczonego masła klarowanego

– odrobina soli

 

Farsz:

– 5 ugotowanych ćwiartek kurczaka zagrodowego

– 2 ugotowane marchewki

– 1 ugotowany korzeń pietruszki

– ¼ ugotowanego korzenia selera

– odrobina soli do smaku

– 200 ml rosołu (bulionu mięsno-warzywnego)

 

 

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania naleśników. W wysokim naczyniu ubij lekko jajka za pomocą ręcznego miksera, dodaj wodę, mleko roślinne, sól i roztopione, wystudzone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj mikserem i dodaj przesianą przez sito mąkę. Konsystencja ciasta powinna być odrobinę gęstsza od klasycznego ciasta naleśnikowego.

Smaż naleśniki na nieprzywierającej patelni. Używając chochelki wylewaj porcję na rozgrzaną patelnię a następnie rozprowadź po niej ciasto i smaż krótką chwilę z każdej strony. Naleśniki z mąki kasztanowej są ciemne (mają kolor klasycznego naleśnika z dodatkiem kakao), także nie obawiaj się, że po chwili na patelni robią się ciemne – to nie oznacza, że się przypaliły.

Pora na farsz. Ugotowane ćwiartki z kurczaka oddziel od kości i skóry. Włóż do naczynia oddzielone mięso razem z ugotowanymi warzywami i wszystko dokładnie zblenduj lub zmiel maszynką do mielenia mięsa. Do rozdrobionego farszu dodaj rosół i dokładnie wymieszaj. Farsz powinien być delikatny i puszysty. Spróbuj czy jest wystarczająco słony od rosołu, jeśli nie – dopraw solą do smaku.

Naleśniki nadziewaj farszem i zawijaj w dowolne kształty. Gotowe!

Życzę smacznego!

 

PS Takie paszteciki możesz jeść solo albo np. popijając barszczykiem lub rosołem ?

PS 2 Mąka kasztanowa do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością lub w sklepach internetowych.

PS 3 Takie naleśniki są idealną opcją dla osób nie spożywających glutenu.