Dziś proponuję Wam kolejne szybkie, proste, lekkie, zdrowe i bardzo smaczne danie.
Składniki:
– 60 dag udźca cielęcego
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 5 mniejszych buraków
– 10 ziemniaków
– korzeń selera
– 3 gałązki selera naciowego
– korzeń pietruszki
– sól
– 2 łyżki masła
Przygotowanie
Zacznij od buraków. Umyj je dokładnie, zawiń w folię aluminiową i ułóż na blasze do pieczenia. Piecz około 60minut w temperaturze 190 stopni C. Spokojnie, po tym czasie, możesz nakłuć buraka, żeby sprawdzić czy jest już wystarczająco miękki. Pieczenie buraków pozwala nam zachować ich niezastąpiony smak i cenne wartości odżywcze. Cielęcinę umyj, pokrój na 2 cm plastry i rozbij tłuczkiem do mięsa. Obierz warzywa korzenne i umieść je w garnku razem z mięsem i selerem naciowym. Warzywa i mięso zalej wodą (ok. 1 litra). Całość gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu około 35 – 40 minut. Mięso cielęce jest bardzo delikatne więc nie potrzebuje długiej obróbki termicznej. Możesz nakłuć mięso i sprawdzić czy jest ok, jeśli wg Ciebie nie jest wystarczająco miękkie możesz spokojnie jeszcze je dusić kilka minut do miękkości. Na koniec gotowania wyjmij warzywa z garnka i dopraw mięso solą do smaku. Nalej letniej wody do szklanki (ok. 0,5 szklanki) i rozpuść w niej 2 łyżki mąki ziemniaczanej (dobrze wymieszaj, tak, żeby nie było grudek), następnie całość wlej powoli do garnka z mięsem cały czas mieszając i gotuj jeszcze przez ok. 3 minuty. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i dodaj masło a następnie mocno je rozgnieć, do gładkiej konsystencji. Pamiętaj, że cielęcina sama w sobie ma pyszny smak i nie potrzebuje wiele dodatków. Możesz do sosu z cielęciną dodać łyżeczkę masła, które podkreśli jej delikatny smak.
Smacznego 🙂