Rigatoni ze szparagami, prosciutto i pecorino

Dziś propozycja dla tych, którzy cieszą się remisją 🙂 Ale mimo wszystko jest to zdrowe danie!

Zapraszam!

Składniki:

– 300 gramów szparagów

– 300 gramów makaronu rigatoni (może być też fettuccine albo tagliatelle)

– 200 gramów jogurtu greckiego

– 200 gramów śmietanki 18% (bez karagenu! i innych zagęszczaczy)

– 3 ząbki czosnku

– 100 gramów prosciutto

– 50 gramów pecorino

– sól, świeżo mielony pieprz

 

Przygotowanie:

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów a następnie umyj je. Szparagi zalej wodą i gotuj ok. 3 minuty. Po tym czasie odlej wodę, szparagi pozostaw w garnku i dodaj do nich śmietanę i jogurt. Czosnek przeciśnij przez praskę bezpośrednio do garnka ze szparagami, jogurtem i śmietaną, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość gotuj  jeszcze przez około 4-5 minut. Prosciutto podgrzej chwilę na patelni bez dodatku tłuszczu, tak aby stało się chrupkie.

Na talerz wyłóż makaron, polej sosem ze szparagami, na wierzchu ułóż szynkę i posyp płatkami pecorino 🙂

Dajcie znać czy smakowało 🙂