Dziś propozycja dla tych, którzy cieszą się remisją 🙂 Ale mimo wszystko jest to zdrowe danie!
Zapraszam!
Składniki:
– 300 gramów szparagów
– 300 gramów makaronu rigatoni (może być też fettuccine albo tagliatelle)
– 200 gramów jogurtu greckiego
– 200 gramów śmietanki 18% (bez karagenu! i innych zagęszczaczy)
– 3 ząbki czosnku
– 100 gramów prosciutto
– 50 gramów pecorino
– sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów a następnie umyj je. Szparagi zalej wodą i gotuj ok. 3 minuty. Po tym czasie odlej wodę, szparagi pozostaw w garnku i dodaj do nich śmietanę i jogurt. Czosnek przeciśnij przez praskę bezpośrednio do garnka ze szparagami, jogurtem i śmietaną, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość gotuj jeszcze przez około 4-5 minut. Prosciutto podgrzej chwilę na patelni bez dodatku tłuszczu, tak aby stało się chrupkie.
Na talerz wyłóż makaron, polej sosem ze szparagami, na wierzchu ułóż szynkę i posyp płatkami pecorino 🙂
Dajcie znać czy smakowało 🙂