Galaretka z kurczaka

Zapraszam na domową galaretkę drobiową!

Przygotowanie domowej galaretki wcale nie jest skomplikowane. Zaraz się o tym przekonasz:)

Składniki:

– 2 udka z kurczaka zagrodowego

– 2 piersi z kurczaka zagrodowego

– 4 marchewki

– 1 korzeń selera

– 1 korzeń pietruszki

– 4 gałązki selera naciowego

– 1 średni por

– natka pietruszki

– 2,5 łyżeczki soli

– agar-agar lub żelatyna

 

Sposób przygotowania:

Obierz i umyj warzywa korzenne, por i włóż do garnka, następnie dodaj umytego kurczaka i zalej 3 litrami zimnej wody (całości bulionu nie wykorzystasz, zostanie Ci spokojnie na 3-4 porcje rosołku na obiad ;), takie danie 2 w 1 🙂 ). Gotuj pod przykryciem ok. 30 minut, na wolnym ogniu. Po tym czasie dodaj do garnka umyte gałązki selera naciowego. Gotuj jeszcze 30 minut. 10 minut przed końcem gotowania dopraw solą. Wyjmij mięso i warzywa do ostygnięcia. Spokojnie możesz poczęstować się z rodzinką rosołkiem. Następnie ostudź rosół. Po wystudzeniu mięsa, obierz z kości i pokrój n średni kawałki. Podobnie postąp z warzywami korzennymi, natomiast pokrój je w drobną kostkę. Do przyrządzenia galaretki będziesz potrzebować około 1.5 litra rosołu. Ja zawsze jeszcze przelewam rosół przez sitko, żeby był klarowny. Odlej pół szklanki i rozprowadź w nim 2,5 łyżeczki agaru (na pół litra wywaru łyżeczka agaru), dokładnie wmieszaj, żeby nie było grudek, następnie przelej do rosołu, z którego odlałaś pół szklanki i doprowadź powoli do wrzenia. Gotuj całość jeszcze około 1-2 minuty. W układaniu kurczaka i warzyw w naczyniu masz pełną dowolność 🙂 Na koniec zalej kurczaka i warzywa rosołem z substancją żelującą (ok. 0,5 cm ponad mięso i warzywa) i gotowe!

Smacznego 🙂

PS podczas zaostrzenia zrezygnuj z agar-agar i zastąp go żelatyną (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), ponieważ może działać lekko przeczyszczająco.