Czy gołąbki bez kapusty to nadal gołąbki? 🙂
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego z indyka
- 200 g ryżu
- 3 łyżeczki koperku
- 700 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 marchewki
- Jeśli jesteście odważni to również mała cebulka i 3 ząbki czosnku (ja w zaostrzeniu unikam)
Przygotowanie:
Gotuj ryż przez około 15 minut. Po ugotowaniu ostudź ryż i wymieszaj z mięsem mielonym, jajkiem, 1,5 łyżeczki soli, kaszą manną i koperkiem. Jeśli jesteś odważna/odważny dodaj pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i formuj w gołąbki. Do garnka nalej wodę (ok. 150-170 ml) i dodaj pół łyżeczki soli. A jeśli na przykład zostało Ci z poprzedniego dnia trochę bulionu możesz spokojnie wodę zastąpić bulionem :). Do gotującej się na wolnym ogniu wody/bulionu wkładaj uformowane gołąbki. Gołąbki gotuj pod przykryciem przez 50 minut. Po tym czasie dodaj przecier pomidorowy, startą na tarce marchewkę i dopraw bazylią i lubczykiem. Całość gotuj jeszcze na wolnym ogniu około 15 minut.
Gotowe!
Smacznego 🙂