W prostocie siła 🙂
Kurczak gotowany na parze ze szpinakiem, gotowaną mini marchewką i puree ziemniaczanym.
Składniki:
- 50 dag piersi z kurczaka
- 10 ziemniaków
- 30 dag mrożonego szpinaku
- 50 dag mini marchewek (mogą być mrożone)
- 2 łyżki masła
- sól
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- po pół łyżeczki tymianku i lubczyku
Przygotowanie:
Kurczaka dokładnie umyj i podziel na 4 części. Przypraw solą, papryką i ziołami i odstaw do lodówki na około 3 godziny. Jeśli się dobrze czujesz i Twoje flaczki nie rozrabiają dopraw kurczaka dwoma ząbkami przeciśniętego przez praskę czosnku i 1 łyżeczką zmielonych, suszonych pomidorów. Obierz ziemniaki i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Wstaw kurczaka do naczynia do gotowania na parze i gotuj ok. 30-40 minut (w zależności od wielkości porcji kurczaka). Marchew ugotuj do miękkości również w naczyniu do gotowania na parze. Mrożony szpinak włóż do garnka i zalej minimalnie wodą (ok. 100-120 ml), dopraw solą do smaku (jeśli jesteś w remisji możesz dodać rozgniecione dwa ząbki czosnku) i gotuj do momentu aż woda wyparuje (ok. 8 minut). Do ugotowanych ziemniaków dodaj masło i rozgnieć je na puree. Na talerzu ułóż puree ziemniaczane, marchewkę, kurczaka i szpinak i gotowe!
Smacznego!