Zapraszam na delikatny bulion z pulpecikami z dorsza. Chyba nie muszę dodawać, że robi się go bardzo szybko, jak prawie każde danie tutaj na blogu… no może poza pierogami 😉
Składniki:
- 60 dag fileta z dorsza
- 1 jajko
- 3 łyżki kaszy manny
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 średni seler
- 4 gałązki selera naciowego
- por
- natka pietruszki
- koperek
- sól
Przygotowanie:
Dokładnie umyj i obierz marchew, seler, pietruszkę i pokrój w nieduże kawałki (ok. 1,5 cm). Umyj dorsza i zmiel w maszynce do mielenia. Do garnka wlej 2,5 litra wody, wrzuć pokrojone warzywa, dodaj umyty seler naciowy i por i gotuj na małym ogniu. Do zmielonego dorsza dodaj sól (do smaku, ok. 1/4 łyżeczki), kaszę, jajko i 3 łyżeczki drobno posiekanego koperku i dokładnie wszystko wymieszaj. Z przygotowanej masy z dorsza formuj nieduże kuleczki i wrzucaj do gotującego się bulionu warzywnego. Zupę z pulpecikami gotuj na bardzo wolnym ogniu przez maksymalnie 15 minut. W trakcie gotowania dopraw zupę do smaku 2 łyżeczkami soli. Po ugotowaniu wyjmij z zupy seler naciowy i por.
Jeśli masz ochotę zupę, możesz podawać z makaronem, np. ryżowym 🙂
Smacznego!