Budyń quinoa z pieczonym jabłkiem

 

Zapraszam na budyń z komosy ryżowej. Jest idealny nie tylko na podwieczorek ale również na śniadanie 🙂 Jest pełen słodyczy dzięki ukrytym owocom, które nie powinny stwarzać naszym brzuchom problemów 🙂

 

Składniki (na 6 porcji):

  • 3/4 szklanki komosy ryżowej (ja użyłam kolorowej, ale możesz bez problemu użyć białej)
  • 2 puszki mleczka kokosowego (przy wyborze, zwróć uwagę na skład – nie powinno mieć w sobie zbędnych składników, idealne będzie takie zawierające miąższ z kokosa – ok. 80% i wodę)
  • szczypta prawdziwej wanilii
  • 2 mango
  • 2 banany
  • 4 jabłka

 

 

Przygotowanie:

Zacznij od jabłek, ponieważ to one będą potrzebowały najwięcej czasu. Jabłka umyj i umieść w naczyniu żaroodpornym. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz jabłka ok. 45 minut.

Komosę ryżową opłucz na sitku pod bieżącą wodą. Do garnka wsyp opłukaną komosę i zalej mleczkiem kokosowym. Komosę ryżową gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez około 25-30 minut.

Ugotowaną komosę razem z pozostałym mleczkiem kokosowym, które w całości się nie wchłonęło, umieść w naczyniu, w którym będziesz blendować wszystkie składniki. Dodaj obrane banany i mango oraz wanilię i całość blenduj ok. 4 minut do uzyskania kremowej i stosunkowo gładkiej konsystencji. Budyń z komosy ryżowej podawaj z musem z pieczonego jabłka.

 

Smacznego!