Śniadaniowe babeczki czekoladowe

 

Zapraszam na czekośniadanie 🙂 a tak na poważnie na pyszne, pożywne i zdrowe babeczki.

 

Babeczki można oczywiście przygotować dzień wcześniej a rano dodać już tylko ulubione owoce 🙂 Oczywiście nie muszą to być truskawki i borówki (jak na zdjęciu 🙂 ) wybierz te, które nie powodują u Ciebie żadnych dolegliwości.

 

 

Składniki (na 14 babeczek):

– 120 gramów płatków jaglanych

– 210 gramów płatków owsianych

– 500 ml napoju – mleko kokosowe (wybieraj tylko te z dobrym składem, nie powinny być dosładzane)

– 4 jajka

– 2 dojrzałe banany

– 5 łyżek erytrytolu*

– 3 łyżki kakao

 

Przygotowanie:

Do naczynia lub blendera kielichowego włóż płatki owsiane i jaglane, dodaj mleko kokosowe, jajka, banany, erytrytol oraz kakao. Wszystko dokładnie zblenduj. Przygotowaną masę przelej do foremek do muffinek (możesz bez obawy nalać do pełna, ponieważ nie wyrosną) i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Babeczki piecz ok. 25 minut.

 

Babeczki są bardzo treściwe i ciężkie dlatego właśnie są idealnym śniadaniem 🙂

 

Smacznego!

 

*Erytrytol jest bardzo zdrowym zamiennikiem cukru i ma prawie zerową wartość energetyczną. Ma również zerowy indeks glikemiczny. Nie jest metabolizowany w organizmie człowieka. Wchłania się z przewodu pokarmowego i niemalże w całości jest wydalany z moczem w postaci niezmienionej. Jednakże, jeśli dotychczas nie pojawiał się w Twojej kuchni erytrytol, wprowadzaj go stopniowo i obserwuj organizm, tak jak przy innych nowych produktach – CUDaki muszą uważać na to co wprowadzają do swojej diety. Natomiast w przeciwieństwie do ksylitolu nie powinien wywoływać biegunek lub innych kłopotów ze strony układu pokarmowego.