Jaglanka na śniadanie – idealna!

Często jem kaszę jaglaną na śniadanie. Podstawowym składnikiem, który zawsze u mnie jest w parze z jaglanką to olej kokosowy. Dla mnie to już jest zestaw idealny. Takie połączenie smakuje trochę jak lody kokosowe i jeśli ktoś nie przepada za smakiem kaszy jaglanej powinien ją właśnie spróbować z tym dodatkiem. Sama jestem tego najlepszym przykładem. Do kaszy jaglanej potrzebuje zawsze dodatku, który trochę przytłumi jej smak i taki właśnie jest olej kokosowy, który z resztą jest idealny sam w sobie i ma chyba niezliczoną ilość właściwości prozdrowowtnych!

Warto pamiętać, że olej kokosowy ma silne właściwości antybakteryjne, antygrzybicze i antywirusowe, dzięki zawartości cudownej substancji! Około 40% składu oleju kokosowego stanowi kwas laurynowy. Jest to substancja, która występuje również w sposób naturalny m.in. w kobiecym mleku. Kwas laurynowy jest odpowiedzialny właśnie za budowanie odporności organizmu. Jesienna aura sprzyja łapaniu infekcji, przeziębieniom a olej z miąższu kokosa to domowe, naturalne lekarstwo na infekcje dróg oddechowych, pęcherza moczowego, a także wrzody żołądka, grzybicę, opryszczkę, łuszczycę, łupież, trądzik i inne choroby skórne. Olej kokosowy zawiera witaminę B2, B6, E i C, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk. Zawartość średnio-łańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych obniża poziom złego cholesterolu LDL i podwyższa poziom dobrego cholesterolu HDL we krwi, chroniąc nas przed zawałem serca, miażdżycą i innymi chorobami układu krążenia.

Składniki (na dwie porcje):

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 20 dag borówek
  • 3 łyżki oleju kokosowego tłoczonego na zimno
  • syrop klonowy

Przygotowanie:

Odmierz 3/4 szklanki kaszy jaglanej i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Kaszę jaglaną gotuj w wodzie w proporcji 1:2, czyli na 3/4 szklanki kaszy jaglanej zagotuj 1,5 szklanki wody. Kaszę wrzuć do gotującej się, lekko osolonej wody i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Po 15 minutach odstaw z palnika i trzymaj w garnku jeszcze przez około 10 minut. Kaszę nałóż do miseczki razem z borówkami, 1,5 łyżki (na miseczkę) oleju koksowego i polej syropem klonowym.

Super dawka energii na rozpoczęcie dnia 🙂

Smacznego!