Delikatne pulpeciki z sosie pomidorowym

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego z indyka
  • 75 dag przecieru pomidorowego
  • 150-180 ml bulionu drobiowo-warzywnego
  • 30 dag ulubionego makaronu
  • sól
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • pół łyżeczki suszonego lubczyku
  • 2 duże marchewki
  • 1 mały seler

 

Przygotowanie:

Mięso przypraw solą (pół łyżeczki) i dokładnie wmieszaj. Uformuj z mięsa mielonego małe pulpeciki i wrzuć do gotującego się wywaru. Pulpeciki gotuj pod przykryciem około 25 minut na średnim ogniu. Po tym czasie odparuj bulion i dodaj przecier pomidorowym oraz startą na tarce marchewkę i seler. Dodaj do smaku sól oraz paprykę i zioła. Gotuj całość jeszcze ok. 12-15 minut.

Pulpeciki podawaj z Twoim ulubionym makaronem 🙂

Smacznego!