Uwielbiam zupy, mogłabym jeść je codziennie, a zwłaszcza takie, pożywne naładowane energią 🙂
Zapraszam 🙂
Składniki:
- 1 korzeń pietruszki
- 0,5 korzenia selera
- 3 marchewki
- 2 średnie żółte cukinie
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 3 gałązki selera naciowego
- mały por
- 500 g przecieru pomidorowego
- 500 g piersi kurczaka
- natka pietruszki
- 4 łyżki kaszy jaglanej (nieugotowanej)
- 2,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka bazyli
- 1 łyżeczka tymianku
Przygotowanie:
Do garnka wlej 1,5-2 litrów wody. Warzywa korzenne obierz, pokrój w ok. 2 cm kawałki i wrzuć do garnka. Dokładnie umyj seler naciowy i por i włóż do garnka z wodą i warzywami korzennymi. Gotuj wszystko ok. 5 minut. Po tym czasie dołóż do garnka, pokrojoną w kostkę (1 cm) pierś kurczaka i opłukaną kaszę jaglaną i gotuj przez kolejne 15 minut. W tym czasie umyj i pokrój cukinię i paprykę w większe kawałki. Cukinię podziel na pół i wydrąż łyżką pestki (oczywiście jeśli jesteś w remisji, pozostaw pestki), a następnie pokrój ją w półplasterki o grubości 1 cm. Po upływie 15 minut wyjmij z garnka seler naciowy i por i dodaj pokrojoną paprykę i cukinię oraz przecier pomidorowy, sól i przyprawy. Wszyto gotuj jeszcze do 10 minut. Oczywiście super smakuje z natką pietruszki.
PS Jeśli z Twoimi jelitami wszystko w porządku, jesteś w remisji, koniecznie dodaj 3 przeciśnięte ząbki czosnku, drobno posiekaną cebulę i 1 łyżeczkę kminku mielonego 🙂
Uwielbiam kaszę jaglaną za jej właściwości odśluzowujące, dzięki czemu jest dobrym sposobem na katar, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych. Poza tym ma odczyn zasadowy, więc odkwasza organizm i ma właściwości antywirusowe.
Smacznego!