Szparagi z serem halloumi ze szczypiorkiem czosnkowym

 

Podobno proste rozwiązania są najlepsze i szczerze powiem, że w mojej kuchni ta zasada się sprawdza. Wystarczą czasem trzy składniki, żeby wyczarować przepyszne i szybkie danie. Tym razem zapraszam na szparagi z serem halloumi. Póki sezon na szparagi jeszcze trwa!
Jakiś czas temu uważałam, że najlepsze w smaku są zielone szparagi, ale widocznie do tamtego czasu nie trafiłam na dobre fioletowe szparagi. W końcu udało mi się takie znaleźć, ale wiadomo jak to jest z fioletowymi szparagami… nie było łatwo ☹ No i jak już trafiłam to zmieniłam zdanie. Szparagi fioletowe górą!!! Oczywiście do tego przepisu spokojnie możesz użyć zielonych szparagów. Są bardzo dobre i ze względu na to, że są łatwiej dostępne to i tak będą miały w mojej kuchni przewagę nad fioletowymi.

 

 

 

Składniki (na 4 porcje):
– 500 gramów szparagów (zielonych lub fioletowych)
– 400 gramów sera halloumi
– 1 łyżka masła klarowanego
– 4 łyżeczki pokrojonego szczypiorku czosnkowego (lub zwykłego szczypiorku, aczkolwiek czosnkowy jest delikatniejszy w smaku i nie dominuje nad innymi produktami w tym daniu)

 

Przygotowanie:

Z fioletowymi szparagami postępuj podobnie jak z zielonymi, dokładnie je umyj a następnie odłam twardą końcówkę. Na patelni rozpuść łyżkę masła klarowanego i obsmażaj szparagi na średnim ogniu przez 5 minut. Na drugiej, nieprzywierającej i suchej patelni podsmaż z każdej strony przez około 2 minuty, pokrojony w 0,5 cm plastry, ser halloumi. Szparagi podawaj z serem , posypane szczypiorkiem czosnkowym.
Ser halloumi jest słony, w związku z tym do dania nie używaj już soli. Ewentualnie oprósz danie, bezpośrednio na talerzu, świeżo zmielonym pieprzem. Bardzo dobrze smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem.

Przyjemnych doznań dla kubków smakowych życzę ?