Świąteczny, pieczony dorsz z warzywami korzennymi

 

A co powiecie na takie świąteczne wydanie dorsza?

Przedstawiam Wam dorsza z batatami 🙂

Składniki:

  • 2 korzenie pietruszki
  • 3 bataty
  • 3 marchewki
  • natka posiekanego koperku
  • pół cytryny
  • 80 dag fileta z dorsza
  • sól

Przygotowanie:

Warzywa korzenne umyj i obierz ze skórki. Bataty pokrój w grube paski, a pietruszkę i marchew wzdłuż na ćwiartki. Marchew i pietruszkę włóż do gotującej się wody na 12 minut. Dorsza w całości umyj i ułóż w pergaminie w naczyniu żaroodpornym. Przypraw solą i dodaj posiekany koperek. Na rybie ułóż pokrojoną w plasterki cytrynę. W pergaminie, razem z rybą, ułóż również ugotowane warzywa i bataty. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Warzywa z dorszem zawiń w pergaminie i wstaw w naczyniu do rozgrzanego piekarnika na 18 minut. Po tym czasie rozwiń pergamin i piecz jeszcze całość przez 7-10 minut.

Takie danie jest lekkie jak chmurka 🙂

Smacznego!