Sticky rice z mango

Składniki:

– 1 puszka mleka kokosowego
– 1 szklanka ryżu kleistego
– 4 łyżki cukru kokosowego
– szczypta mielonej wanilii lub 1 laska wanilii
– 1 mango

Przygotowanie:

Ryż kleisty przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie włóż do miski i zalej zimną wodą. Odstaw na około 3 godziny. Do ugotowania ryżu najlepiej sprawdzi się naczynie do gotowania na parze wyłożone jałową gazą. Ryż gotuj w taki sposób przez 20 minut. W czasie gotowania ryżu w garnku zagotuj mleczko kokosowe z cukrem kokosowym i wanilią. Jeśli używasz laski wanilii usuń ją z garnka po zagotowaniu mleczka. Ugotowany ryż przełóż do miski i zalej przygotowanym mleczkiem kokosowym. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i miseczkę szczelnie przykryj, np. folią spożywczą, tak, aby ryż wchłonął mleczko kokosowe. Sticky rice z mango podawaj w miseczkach z obranym i pokrojonym według uznania mango.

*Oczywiście zamiast cukru kokosowego możesz użyć innego np. cukru trzcinowego, syropu z agawy albo klonowego. Wówczas Twoje sticky rice nie będzie takie brązowe 🙂

*Jeśli nie chcesz jeść surowego mango, możesz je ugotować na parze przez około 10 minut (nie zapomnij wcześniej obrać i pokroić) 🙂