Witajcie 🙂
koniecznie spróbujcie kurczaka na puree selerowo-jabłkowym. I oczywiście, jak większość moich przepisów, nie wymaga dużo zachodu.
Składniki:
– 40 dag piersi z kurczaka
– 1 duży seler
– 1 duże jabłko
– 3 średnie ziemniaki
– 0,5 łyżeczki soli
– 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
– tymianek, cząber, bazylia
– 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka dokładnie umyj i przypraw solą, papryką i ziołami i odstaw do lodówki na około 4 godziny (oczywiście najlepiej byłoby gdyby udało Ci się tak przyprawioną pierś pozostawić na całą noc w lodówce. Po tym czasie włóż pierś z kurczaka do naczynia do gotowania na parze i gotuj przez około 50 minut. Oczywiście nie musisz parować piersi w całości, możesz pociąć ją na mniejsze kawałki, wtedy odpowiednio krócej zajmie Ci parowanie. Obierz ziemniaki i seler i pokrój wszystko na mniejsze kawałki (mogą być nierówne i tak będzie miazga 🙂 ), gotuj warzywa w lekko osolonej wodzie około 15minut, po tym czasie dodaj obrane i pokrojone na ćwiartki jabłko (bez nasion) i gotuj całość jeszcze około 5 minut. Odlej wodę z warzyw, dodaj masło i rozgnieć wszystko dokładnie na gładkie puree. I gotowe!
Smacznego 🙂