Śledzie w białym sosie

 

 

Śledzie… albo je lubimy albo nie! Chyba nie znam osoby, która darzyłaby śledzie obojętnym uczuciem 🙂

Ja śledzie uwielbiam 🙂 oczywiście pozwalam sobie na nie tylko w pełnej remisji.
A na świątecznym stole zawsze znajdzie się dla nich miejsce i chętni, którzy tylko czekają żeby się do nich dobrać 🙂
Proponuję Wam dziś proste ale pyszne śledzie, bo takie połączenia są najlepsze 😀
Jak Twoje jelita reagują na śledzie?
Składniki:
– 0,8 kg solonych płatów śledziowych
– 1 jabłko
– 2 jajka ugotowane na twardo
– 1 cebula
– 2 niewielkie ogórki konserwie
– 1 średni ogórek kiszony
– 400 g jogurtu greckiego
– 3 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Zacznij od namoczenia śledzi w chłodnej wodzie. Czas moczenia zależy od tego jak bardzo są słone. Mocz śledzie przez około 2 godziny. Po tym czasie spróbuj czy nadal są słone, jeśli tak zmień wodę i mocz śledzie jeszcze przez godzinę.
Ugotuj jajka na twardo przez około 10 minut a następnie poczekaj aż wystygną i je obierz. Jajka, ogórki, obraną cebulę i obrane jabłko pokrój w bardzo, bardzo drobną kostkę. Wszystkie pokrojone składniki wymieszaj dokładnie z jogurtem i majonezem. Powinien powstać sos o w miarę płynnej konsystencji. Sos najlepiej smakuje jeśli  przed podaniem schłodzisz go w lodowce przez co najmniej 3 godziny. Śledzie pokrój w kawałki o szerokości ok. 2 cm. Śledzie ułóż na półmisku i rozprowadź po nich sos i gotowe!
Smacznego!