Rybka w galarecie

Mam dla Ciebie kolejną propozycję na świąteczny stół 🙂

Dorsz w galarecie. Pamiętasz wywar rybny na barszczyk?

No właśnie, pisałam tam, żeby ugotować go więcej, bo przyda Ci się do jeszcze innych świątecznych potraw. Będziesz potrzebować 1 litr wywaru z tego przepisu (oczywiście odlany przed dodaniem buraków) http://www.smakujzycieznzj.pl/przepisy/wigilijny-barszcz-czerwony/

Składniki:

  • 1 litr wywaru
  • 60 dag fileta z dorsza http://www.smakujzycieznzj.pl/przepisy/wigilijny-barszcz-czerwony/
  • 2 ugotowane również w tym wywarze marchewki
  • 3 łyżki płatków ryżowych
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • garść szparagów
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • agar-agar lub żelatyna

 

Przygotowanie:

Dorsza zmiel w maszynce do mielenia. Do zmielonego dorsza dodaj płatki ryżowe, kurkumę, posiekaną natkę pietruszki oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Przygotuj gazę apteczną, w której umieścisz dorsza. Gaza powinna być dosyć duża (najlepiej 1m x 1m). Na gazie ułóż dorsza i uformuj z niego długi ale nie za gruby wałek. Zwiń go bardzo ciasno w gazie, a gazę zwiąż na końcach dratwą lub nitką (jak na zdjęciu poniżej). Tak przygotowanego dorsza gotuj na parze około 40 minut.

O tej porze roku ciężko o szparagi. Oczywiście możesz je pominąć albo użyć tych z zalewy.

Po ugotowaniu dorsza, przygotuj z wywaru galaretę. Ja do swojej użyłam agaru, ale możesz również użyć żelatyny, w zależności od tego na co lepiej reaguje Twój brzuch. W litrze zimnego bulionu rozpuść 4 łyżeczki agaru. Z żelatyną postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Bulion z agarem gotuj przez około 2-3 minuty. Ugotowanego dorsza pokrój w grube plastry i ułóż w naczyniu razem z pokrojoną marchewką i szparagami i zalej przygotowanym wywarem z agarem lub żelatyną. Teraz już tylko galareta musi zastygnąć i gotowe 🙂

Smacznych Świąt! 🙂