Jak się rozgrzewacie w taki dni jak dzisiaj? Ja polecam pożywną zupę z imbirem i kurkumą!
Zapraszam 🙂
Składniki:
- 50 dag piersi z kurczaka zagrodowego
- 3 marchewki
- 1 średnia cukinia
- korzeń selera
- korzeń pietruszki
- por
- seler naciowy
- 3 łyżki miodu
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1,5 łyżeczki imbiru w proszku lub 1,5 cm korzenia imbiru
- 1,5 łyżeczki kurkumy w proszku lub 2 cm korzenia kurkumy
- 2 łyżeczki soli
- 3 litry wody
Przygotowanie:
Do miseczki wlej sos sojowy, miód, po pół łyżeczki kurkumy i imbiru (lub 1 cm startego korzenia imbiru i kurkumy). Pokrój pierś z kurczaka w niewielkie kawałki i wymieszaj dokładnie z sosem sojowym, miodem, imbirem i kurkumą. Tak zamarynowane mięso wstaw do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie umyj i obierz marchew, seler, pietruszkę. Warzywa korzenne i cukinię pokrój w cienkie paski o długości trzech centymetrów. Nalej do garnka wodę i dodaj pokrojone warzywa korzenne oraz seler naciowy i białą część pora oraz kurczaka razem z marynatą. Całość gotuj około 20-25 minut. W połowie gotowania dodaj pozostałą kurkumę, imbir i sól oraz cukinię. Pod koniec gotowania wyjmij z zupy por i seler naciowy. Zupę podawaj z makaronem ryżowym lub sojowym (makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu) i świeżym zielonym porem lub szczypiorkiem.
Gwarantuję, że ta zupa Cię rozgrzeje 🙂
Smaczności:)