Rozgrzewająca zupa z imbirem i kurkumą

Jak się rozgrzewacie w taki dni jak dzisiaj? Ja polecam pożywną zupę z imbirem i kurkumą!

Zapraszam 🙂

Składniki:

  • 50 dag piersi z kurczaka zagrodowego
  • 3 marchewki
  • 1 średnia cukinia
  • korzeń selera
  • korzeń pietruszki
  • por
  • seler naciowy
  • 3 łyżki miodu
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1,5 łyżeczki imbiru w proszku lub 1,5 cm korzenia imbiru
  • 1,5 łyżeczki kurkumy w proszku lub 2 cm korzenia kurkumy
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 litry wody

 

Przygotowanie:

Do miseczki wlej sos sojowy, miód, po pół łyżeczki kurkumy i imbiru (lub 1 cm startego korzenia imbiru i kurkumy). Pokrój pierś z kurczaka w niewielkie kawałki i wymieszaj dokładnie z sosem sojowym, miodem, imbirem i kurkumą. Tak zamarynowane mięso wstaw do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie umyj i obierz marchew, seler, pietruszkę. Warzywa korzenne i cukinię pokrój w cienkie paski o długości trzech centymetrów. Nalej do garnka wodę i dodaj pokrojone warzywa korzenne oraz seler naciowy i białą część pora oraz kurczaka razem z marynatą. Całość gotuj około 20-25 minut. W połowie gotowania dodaj pozostałą kurkumę, imbir i sól oraz cukinię. Pod koniec gotowania wyjmij z zupy por i seler naciowy. Zupę podawaj z makaronem ryżowym lub sojowym (makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu) i świeżym zielonym porem lub szczypiorkiem.

Gwarantuję, że ta zupa Cię rozgrzeje 🙂

Smaczności:)