Pyszna, lekka, zdrowa komosa ryżowa :)

Mam dziś dla Was zdrowe i lekki danie z komosą ryżową i wieloma innymi pysznymi składnikami, które razem tworzą niezapomniany smak!

Wszyscy w remisji, koniecznie musicie spróbować! 🙂

Składniki:

– 50 dag mięsa mielonego z cielęciny (może być również z indyka lub kurczaka)

– 2 marchewki

– 3 łyżki pokrojonych w paski suszonych pomidorów

– biała część pora

– 2 ząbki czosnku

– 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

– szklanka komosy ryżowej

– 4 świeże papryki

– bazylia, oregano, sól, tymianek

 

Przygotowanie:

Wypłucz na sitku komosę ryżową, a następnie gotuj w wodzie przez 15 minut (1 szklanka komosy na dwie szklanki wody). Po ugotowaniu ostudź komosę tak, abyś mogła ją wymieszać z pozostałymi składnikami. Umyj i rozkrój na pół papryki. Por dokładnie umyj i pokrój w kostkę. Marchewkę po umyciu zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dokładnie wymieszaj w misce wszystkie składniki: mięso mielone, komosę ryżową, startą marchewkę, por, pietruszkę, suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i zioła. Teraz już możesz nadziewać papryki przygotowanym farszem. Nafaszerowane papryki ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz pod przykryciem około 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Około 10 minut przed końcem pieczenia, zdejmij przykrycie.

Ja podawałam ostatnio do papryki sos tzatziki , smakowało doskonale. Ale oczywiście można zrobić łagodniejszą wersję np. z sosem pomidorowym.

Przepis na sos tzatziki:

– 300 gramów jogurtu greckiego

– 3 ogórki gruntowe

– 2 ząbki czosnku

– sól

– 2 łyżki świeżego drobno pokrojonego koperku

Ogórki zetrzyj na tarce o małych oczkach, odlej wodę i dodaj jogurt, czosnek i koperek. Dopraw do smaku solą. Całość dokładnie wymieszaj i … ZAJADAJ 🙂

PS Nie zapomnij polać, już na talerzu, całości 2 łyżkami oleju z pestek dyni, który jeszcze bardziej podkręci smak całości 🙂