Puszysta i lekka pasta jajeczna – moja ulubiona!

 

 

Uwielbiam różnego rodzaju pasty ale tą chyba najbardziej. A że uwielbiam śniadania na słono, taka pasta jest idealna w smaku i bardzo pożywna.

Taką pastę polecam w remisji, kiedy jelitka nie strajkują 🙂

 

Składniki (na około 6-8 porcji):

– 12 jajek (ugotowanych na twardo przez około 8-10 minut)

– 130 gramów dobrej jakości żółtego sera

– 230 gramów gęstego jogurtu naturalnego

– 2-3 łyżeczki musztardy

– sól i pieprz do smaku

– pęczek poszatkowanego drobno szczypiorku

 

Przygotowanie:

Jajka i ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj poszatkowany szczypiorek i dokładnie wymieszaj. Kolejno do przygotowanej masy dodaj musztardę i jogurt naturalny i ponownie wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

I gotowe!

Pastę jajeczną podawaj z ulubionym pieczywem. Przed podaniem możesz ją lekko oprószyć słodką papryką.

Smacznego!