Uwielbiam różnego rodzaju pasty ale tą chyba najbardziej. A że uwielbiam śniadania na słono, taka pasta jest idealna w smaku i bardzo pożywna.
Taką pastę polecam w remisji, kiedy jelitka nie strajkują 🙂
Składniki (na około 6-8 porcji):
– 12 jajek (ugotowanych na twardo przez około 8-10 minut)
– 130 gramów dobrej jakości żółtego sera
– 230 gramów gęstego jogurtu naturalnego
– 2-3 łyżeczki musztardy
– sól i pieprz do smaku
– pęczek poszatkowanego drobno szczypiorku
Przygotowanie:
Jajka i ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj poszatkowany szczypiorek i dokładnie wymieszaj. Kolejno do przygotowanej masy dodaj musztardę i jogurt naturalny i ponownie wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
I gotowe!
Pastę jajeczną podawaj z ulubionym pieczywem. Przed podaniem możesz ją lekko oprószyć słodką papryką.
Smacznego!