Dziś zapraszam Was na dorsza gotowanego na parze. To szybkie, proste i smaczne rozwiązanie.
Składniki:
– 40 dag fileta z dorsza
– 4 jajka przepiórcze
– 40 dag młodych ziemniaków
– 30 dag zielonych szparagów
– 1 łyżka posiekanego koperku
– 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, włóż do garnka z osoloną wodą i wstaw na gaz. Dorsza umyj w chłodnej wodzie, osusz i podziel na dwie części. Ułóż w naczyniu do gotowania na parze i gotuj przez około 12 minut. Szparagi umyj i pozbądź się zdrewniałych końcówek (według wskazówki http://www.smakujzycieznzj.pl/przepisy/schab-na-puree-szparagowym/). Szparagi włóż do garnka z osoloną wodą i gotuj przez około 6 minut. Ugotowane ziemniaki odcedź, dodaj do nich masło oraz posiekany koperek. Odcedź szparagi. Do gotującej się i osolonej wody włóż jajka przepiórcze i gotuj przez 1,5 minuty, a następnie obierz je i przekrój na pół.
Ziemniaki, dorsza, jaja przepiórcze i szparagi ułóż na talerzu, oprósz wszystko delikatnie solą i smacznego!