Po prostu dorsz

Dziś zapraszam Was na dorsza gotowanego na parze. To szybkie, proste i smaczne rozwiązanie.

Składniki:
– 40 dag fileta z dorsza

– 4 jajka przepiórcze

– 40 dag młodych ziemniaków

– 30 dag zielonych szparagów

– 1 łyżka posiekanego koperku

– 1 łyżeczka masła

Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, włóż do garnka z osoloną wodą i wstaw na gaz. Dorsza umyj w chłodnej wodzie, osusz i podziel na dwie części. Ułóż w naczyniu do gotowania na parze i gotuj przez około 12 minut. Szparagi umyj i pozbądź się zdrewniałych końcówek (według wskazówki http://www.smakujzycieznzj.pl/przepisy/schab-na-puree-szparagowym/). Szparagi włóż do garnka z osoloną wodą i gotuj przez około 6 minut. Ugotowane ziemniaki odcedź, dodaj do nich masło oraz posiekany koperek. Odcedź szparagi. Do gotującej się i osolonej wody włóż jajka przepiórcze i gotuj przez 1,5 minuty, a następnie obierz je i przekrój na pół.

Ziemniaki, dorsza, jaja przepiórcze i szparagi ułóż na talerzu, oprósz wszystko delikatnie solą i smacznego!