Pierogi z surowym i wędzonym łososiem i suszonymi pomidorami

Idąc za ciosem mączno-rybnym 😉 koniecznie wypróbuj jeszcze pierogów z surowym i wędzonym łososiem i suszonymi pomidorami. Idealnie będą pasować do wigilijnego stołu. Oczywiście nie jest to najlepsze danie jeśli nasze jelita dają popalić ale mam nadzieję, że znajdą się chętni w dobrej formie, którzy zechcą spróbować takiego połączenia 🙂

Składniki:

Ciasto

Dla mnie idealnym ciastem jest to, które przygotowywałam do uszek:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 ciepłej szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Farsz:

 

  • 30 dag surowego łososia (bez ości i skóry)
  • 20 dag wędzonego łososia
  • 6 suszonych pomidorów
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Najlepiej będzie jak użyjesz suszonych pomidorów ale nie tych z zalewy. Pomidory suszone namocz 5 minut we wrzątku. Następnie odlej wrzątek, osusz pomidory ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj. Surowego i wędzonego łososia pokrój na drobne kawałki (podobnie jak na tatara). Pomidory połącz z łososiem i natką pietruszki. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Przygotuj ciasto:

Do miski wsyp mąkę, dodaj olej i ciepłą wodę. Składniki dokładnie wymieszaj do momentu aż powstanie jednolita masa. Ciasto wyrabiaj jeszcze ok. 5-6 minut tak, żeby było elastyczne i gładkie.

Ciasto podziel na 3 części. Dwie części odłóż na bok i przykryj ścierką. Na tortownicę/blat wysyp niewielką ilość mąki, na której rozwałkujesz 1 porcję ciasta na cienki placek. Z ciasta wycinaj koła (możesz użyć do tego szklanki „do góry nogami”) i nadziewaj farszem. I tak postępują z kolejnymi częściami ciasta. Formuj pierogi i gotuj przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię (pamiętaj, żeby pierogi wkładać do gotującej się wody z solą i ewentualnie odrobiną oleju).

Smacznego!