Pieczony łosoś w pomarańczach

 

 

Łosoś w pomarańczach to idealne danie na wigilijną kolację. Nie tylko bardzo dobrze smakuje ale też bardzo pięknie wygląda. Chyba wszystkim, zapach mandarynek i pomarańczy w zimne dni, kojarzy się z pięknym świątecznym okresem 🙂

 

Składniki:

  • 80 dag fileta z łososia
  • 400 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 4 gałązki rozmarynu
  • odrobina soli do smaku

 

 

 

Przygotowanie:

Łososia (w całym kawałku) umyj i osusz a następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym i oprósz delikatnie solą. Sok z pomarańczy wymieszaj dokładnie z miodem i przelej do naczynia, w którym znajduje się łosoś. Imbir obierz i pokrój w cienkie plasterki a następnie ułóż na łososiu. Łososia przykryj również gałązkami rozmarynu. Naczynie żaroodporne przykryj i wstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wstaw do piekarnika. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni Celsjusza. Rybę piecz przez około 35-40 minut, w żaroodpornym przykrytym naczyniu, mierząc czas od momentu rozgrzania piekarnika do 170 stopni Celsjusza.

Smacznego!